Όλοι κέρδισαν κάτι, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος χαμένος των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023. «Διαβάζοντας» τα αποτελέσματα ανά την Ελλάδα όλα τα κόμματα μπορούν να βρουν θετικά στοιχεία, εκτός από αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν έχει από πουθενά να πιαστεί.

Η Νέα Δημοκρατία είχε ελάχιστες φθορές στις 13 περιφέρειες της χώρας και

στους μεγάλους δήμους.

Ακόμα και στις περιοχές που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές είναι στο δεύτερο γύρο και διεκδικεί με αξιώσεις το 13 στα 13. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εισέπραξε μεν μία μικρή δυσαρέσκεια, αλλά η γενική εικόνα είναι πως ο κόσμος εξακολουθεί να την στηρίζει.

Σε σχέση με το στόχο του 13+3 που είχε θέσει εξ αρχής έχει πετύχει ήδη το 7+1. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία ζορίζεται σχετικά, ενώ στις άλλες περιφέρειες που δεν κέρδισε από τον πρώτο γύρο, οι αντίπαλοι προέρχονται επίσης από το χώρο της δεξιάς. Ακόμα κι αν χάσει, ο χάρτης θα είναι πάλι μπλε.

Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη δεν... σάρωσε, αλλά έχει ορισμένα στοιχεία να αναδείξει στον πολιτικό διάλογο. Ο Χάρης Δούκας πέρασε τον Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα και μπήκε στον β’ γύρο, ενώ και στη Θεσσαλονίκη έδειξε να έχει δυναμική.

Στις περιφέρειες, με εξαίρεση την Αττική, όπου ο Γιάννης Σγουρός δεν τα πήγε καλά, είχε κάποιες θετικές ειδήσεις. Στη Θεσσαλία μπήκε στο β’ γύρο, ενώ σε Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο οι υποψήφιοί του τερμάτισαν δεύτεροι, πάνω από αυτους του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί επίσης να καμαρώνει για τον Σταύρο Αρναουτάκη που σάρωσε στην Κρήτη. Είχε μεν και στήριξη από τη ΝΔ, αλλά είναι ένα πρόσωπο που προέρχεται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ και παραμένει μέλος του.

Το ΚΚΕ μπορεί επίσης δικαίως να λέει ότι ενίσχυσε τις δυνάμεις του. Στην Αθήνα ο Σοφιανός πήρε διψήφιο ποσοστό, όπως και ο Πρωτούλης στην Περιφέρεια Αττικής όπου τερμάτισε τρίτος. Κατά μέσο όρο στις 13 περιφέρειες της χώρας το ποσοστό του ΚΚΕ είναι διψήφιο.

Σταθερή αξία φυσικά ο Πελετίδης στην Πάτρα, αλλά και η Ικαρία που παρέμεινε κόκκινη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα δεν έχει να επιδείξει καμία πραγματική επιτυχία. Δεν έχει αυτόνομη παρουσία στο β’ γύρο σε καμία περιφέρεια ή μεγάλο δήμο. Στην Αθήνα έχασε από το ΠΑΣΟΚ, όπως και σε Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο.

Στη Θεσσαλία μπήκε στο β΄γύρο, αλλά με έναν συνυποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ, τον Δημήτρη Κουρέτα. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές. Έτερον ουδέν...

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί ασφαλώς να χρεωθεί την ήττα, καθώς δεν επέλεξε ουσιαστικά κανέναν από τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, φάνηκε πως η εκλογή του δεν αρκεί από μόνη της να αλλάξει τα δεδομένα. Στην πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων παραδέχθηκε ουσιαστικά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για επιτακτική ανάγκη ανανέωσης. Μίλησε για νέα πρόσωπα και η διαδικασία διάσπασης μόλις ξεκίνησε...

ΣΥΡΙΖΑΠασοκΝΔεκλογέςΑποτελέσματα
Keywords
Αναζητήσεις
oloi-kerdisan-kati-ektos-apo-ton-syriza.htm
Τυχαία Θέματα