ΑΑΔΕ-EUCARIS: Τέλος στις παράνομες εισαγωγές αυτοκινήτων

Ενισχύεται το οπλοστάσιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την καταπολέμηση της απάτης του ΦΠΑ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή αναμένεται προσεχώς να έχει στη διάθεσή της το ψηφιακό σύστημα EUCARIS. Πρόκειται για ένα λογισμικό, μέσω του οποίου οι τελωνειακές υπηρεσίες αποκτούν πρόσβαση σε στοιχεία ταξινομήσεων οχημάτων σε άλλα κράτη-μέλη.

Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα να γίνονται πρόσθετες ελεγκτικές επαληθεύσεις τόσο για την προέλευση, όσο και για τα βασικά χαρακτηριστικά ταυτοποίησης του οχήματος (όπως το πλαίσιο). Οι τελικοί

αγοραστές των οχημάτων, είναι κατ' αυτόν τον τρόπο προστατευμένοι, αφού πλέον θα γνωρίζουν πού πραγματικά ήταν δηλωμένο το αυτοκίνητο, .

Επομένως, αφ' ενός μειώνεται ο κίνδυνος οι αγοραστές να προμηθευτούν ένα μη νόμιμο όχημα (με παραποιημένα στοιχεία), και αφ' ετέρου, προστατεύεται ο υγιής ανταγωνισμός από τα παράνομα κυκλώματα εμπορίας οχημάτων.

Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι έλεγχοι στη διακίνηση οχημάτων προς τελωνισμό. Ειδικά συνεργεία κάνουν ενδελεχείς έρευνες στις κύριες οδικές αρτηρίες και σταματούν αυτοκινητάμαξες, για να διαπιστώσουν αν έχουν υποβληθεί στις τελωνειακές αρχές οι Δηλώσεις Άφιξης Οχημάτων των αυτοκινήτων που μεταφέρουν.

Σε διάρκεια δύο μηνών έχουν πραγματοποιηθεί 389 έλεγχοι διακίνησης και έλεγχοι σε εγκαταστάσεις εμπόρων κατά τη διάρκει των οποίων εντοπίστηκαν 44 παραβάσεις. Δεσμεύτηκαν 19 οχήματα, ενώ 14 υποθέσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

ΑΑΔΕΦΠΑτελωνείοαυτοκίνητα
Keywords
Τυχαία Θέματα