UniCredit: Ανάπτυξη 2,4% για την Ελλάδα το 2023

Ανάπτυξη 2,4% αναμένει για το 2023 η UniCredit σε ό,τι αφορά την οικονομία της Ελλάδας, έπειτα από τα πολύ καλύτερα των προβλέψεων στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο. Παράλληλα, οι αναλυτές αναθεωρούν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη στο 1,4% από 1,5% για το 2024.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει αρκετά ισχυρή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, ωστόσο θα αρχίσει να επιβραδύνει από το φθινόπωρο

γιατί η θετική επίδραση από τον τουρισμό εξασθενεί, οι επιπτώσεις των επιτοκιακών αυξήσεων γίνονται εμφανείς στην πραγματική οικονομία και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης επηρεάζει τις βιομηχανικές παραγγελίες.

Ο οίκος αναφέρει παράλληλα ότι η χρησιμοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) αναμένεται να συνεχίσει να υποστηρίζει τις ακαθάριστες πάγιες επενδύσεις, ειδικότερα στην κατασκευή μη οικιστικών κτιρίων και, σε μικρότερο βαθμό, στον εξοπλισμό. Αυτή η ώθηση θα αμβλύνει κατά κάποιο τρόπο τον αντίκτυπο των αυστηρότερων χρηματοδοτικών συνθηκών και πιθανώς την επιδείνωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά στις καθαρές εξαγωγές αναμένεται να συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, που πλησίασε τα επίπεδα του 2019 μέχρι τον Ιούνιο. Επιπλέον, νέα μέτρα εισοδηματικής στήριξης και επιδοτήσεις για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ανακουφίσουν τον πιθανό αντίκτυπο της επιβράδυνσης του εισοδήματος από την εργασία και τα υψηλότερα επιτόκια στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα

H UniCredit κάνει τέλος αναφορά στο ότι στις 8 Σεπτεμβρίου, η DBRS αναβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επίπεδο IG, για πρώτη φορά από την χρονική στιγμή που η Αθήνα ζήτησε οικονομική βοήθεια από τους ομολόγους της στην ΕΕ και το ΔΝΤ.

Αυτή η αναβάθμιση φέρνει τα ελληνικά ομόλογα ένα βήμα πιο κοντά στο να συμπεριληφθούν στους δείκτες IG, κάτι που τυπικά απαιτεί αξιολόγηση από τουλάχιστον έναν από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, δηλαδή την S&P, τη Moody’s ή τη Fitch. Αναμένεται να συμβεί αυτό πριν από το τέλος του έτους, καθώς οι Fitch και S&P έχουν προγραμματίσει να επικαιροποιήσουν τις αξιολογήσεις της Ελλάδας στις 20 Οκτωβρίου και 1η Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

UnicreditΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
unicredit-anaptyxi-24-gia-tin-ellada-to-2023.htm
Τυχαία Θέματα