Πώς θα «μεταμορφωθεί» η Intrakat μετά την εξαγορά της Άκτωρ

Τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου γεμίζουν με αισιοδοξία τη διοίκηση της Intrakat για το υπόλοιπο του 2023, με τον αντιπρόεδρο και CEO της εταιρείας, κ. Αλέξανδρο Εξάρχου, να εκφράζει την ετοιμότητά του για το επόμενο «βήμα», που δεν είναι άλλο από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Άκτωρ μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Με «συνταγή» Intrakat θα επιχειρηθεί το… ανέβασμα της Άκτωρ στο next level και η μετάβασή της στη νέα

εποχή.

«Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι με τον ίδιο τρόπο που χειριστήκαμε τη θέση της Intrakat ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, θα μας δώσουν τη βάση για τον όμιλο που θα είναι διαφορετικός στο τέλος της χρήσεως μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Άκτωρ, προκειμένου να εφαρμόσουμε την ίδια τακτική και στρατηγική στον ενοποιημένο πλέον όμιλο» δήλωσε καταληκτικά ο κ. Εξάρχου κατά την παρουσίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου του ομίλου προς τους επενδυτές και αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαρτίου του 2023 η Intrakat υπέγραψε δεσμευτικό SPA (σύμβαση αγοραπωλησίας) για την εξαγορά του 100% της Άκτωρ, του μέχρι πρότινος κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου Ελλάκτωρ, έναντι τιμήματος 100 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση του deal έχει εξασφαλιστεί εν μέρει από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat, αλλά και μέσω δανεισμού. Στο πλαίσιο του SPA, η Intrakat παρέχει εγγύηση για την εξόφληση μέρους των ενδοομιλικών υποχρεώσεων της Άκτωρ προς την Ελλάκτωρ, ύψους 114 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα αποπληρωθεί από τα κεφάλαια (cash flow) της Άκτωρ με την εγγύηση της Intrakat. Τα ενδοομιλικά δάνεια της Άκτωρ, που υπερβαίνουν τα 114 εκατ. ευρώ, θα κεφαλαιοποιηθούν και δε θα καταλογιστούν από την Άκτωρ προς την Ελλάκτωρ. Το διάστημα αποπληρωμής των ενδοομιλικών δανείων και ο χρόνος εγγύησης της Intrakat για την εξόφληση του ποσού αυτού είναι 19 μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου της Intrakat δημιουργούν αισιοδοξία ότι «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο μεγάλο βήμα της εξαγοράς της Άκτωρ. Έχουμε πια μία εταιρεία που έχει σταθερή οικονομική βάση, η οποία της επιτρέπει τόσο από πλευράς οργάνωσης όσο κι από πλευράς χρηματοοικονομικών στοιχείων να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι το ανεκτέλεστό μας θα αυξηθεί από 2,1 δισ. ευρώ σε πάνω από 5 δισ. ευρώ πριν το τέλος του 2023». Αισιοδοξία επικρατεί και για την οικονομική ενίσχυση που χρειάζεται να παράξει η Intrakat στον Άκτορα, προκειμένου να «ξανατρέξει» όπως του αξίζει και όπως πρέπει.

Αυτό που πέτυχε στον ένα χρόνο διοίκησης της Intrakat, ο κ. Εξάρχου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα το πετύχει και στην περίπτωση της Άκτωρ, με στόχο να την επαναφέρουν στον δρόμο της ισχυρής κερδοφορίας. Με την εξαγορά αυτή, η Intrakat πρόκειται να εδραιωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους συνολικά στα Νότια Βαλκάνια, πέρα από την Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση, το ενδιαφέρον του ομίλου είναι ισχυρό για νέα έργα στη Ρουμανία, ενώ υψηλό είναι και το ανεκτέλεστο της Άκτωρ στη συγκεκριμένη χώρα. Μετά το πέρας περίπου 2-3 χρόνων, ο κ. Εξάρχου είπε πως η Intrakat θα αναζητήσει την τύχη της και σε άλλες αγορές (πέραν της Ελλάδας και της Ρουμανίας) που θα παρέχουν την ίδια ασφάλεια. Η επέκταση θα γίνει προσεκτικά και στρατηγικά, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δε θα προκύψουν ζημιές που προέρχονται από την άγνοια της αγοράς.

Σε ερώτημα αν η Άκτωρ θα «απορροφηθεί», ο κ. Εξάρχου απάντησε ότι η διοίκηση της Intrakat δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για τον εταιρικό μετασχηματισμό και ότι για κάποιο διάστημα θα παραμείνει 100% θυγατρική, μέχρις ότου αποφασιστεί σε επόμενο στάδιο η μορφή που θα έχει στον όμιλο. «Σίγουρα για ένα διάστημα θα είναι θυγατρική της Intrakat. Από κει και πέρα το πώς θα ενταχθεί στον όμιλο θα εξεταστεί και αποφασιστεί μετά την έγκριση της εξαγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού», είπε ο κ. Εξάρχου, παραπέμποντας στο ενδεχόμενο «απορρόφησης» της εταιρείας σε μελλοντικό χρονικό διάστημα.

Η αναδιάρθρωση της Intrakat και η συνολική της στόχευση δεν βασίζεται μόνο στις κατασκευές, αλλά και στη διείσδυση στον χώρο των παραχωρήσεων και των ΣΔΙΤ, καθώς και στην ενέργεια που είναι βασικός πυλώνας δημιουργίας ροών στο μέλλον. «Είναι ένα επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο υπηρετούμε και θα εξακολουθήσουμε να το υπηρετούμε για τα επόμενα 2-3 χρόνια προκειμένου να επιτύχουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας», τόνισε ο κ. Εξάρχου.

Αριστοτέλης Παππάς

ΙντρακάτΑΚΤΩΡ ΑΤΕΑλέξανδρος Εξάρχουπρώτο εξάμηνοΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣΑνεκτέλεστο υπόλοιποSPAΡΟΥΜΑΝΙΑΕπιτροπή Ανταγωνισμού
Keywords
Αναζητήσεις
pos-tha-metamorfothei-i-intrakat-meta-tin-exagora-tis-aktor.htm
Τυχαία Θέματα