Una fatsa una ratsa!

Εκτόξευση στο 6,86% για τα επιτόκια των 10ετών ιταλικών ομολόγων. Αναμένεται παραίτηση του Μπερλουσκόνι. Πτώση 3% για το Χρηματιστήριο του Μιλάνου!Σε "παράλληλους δρόμους" με την Ελλάδα κινείται η πολιτική στην Ιταλία, με τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα να εκτυλίσσονται ραγδαίες, ύστερα από πληροφορίες που διέρρευσαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι εντός της ημέρας αναμένεται η παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και πως ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Η
είδηση αυτή έπεσε σαν "βόμβα" στα διεθνή χρηματιστήρια, με τις ευρωαγορές ενώ κινούνταν σε θετικό έδαφος να γύρισαν σε μεικτό και το Χρηματιστήριο του Μιλάνου ενώ σημείωνε οριακή άνοδο να καταγράψει αιφνιδίως υψηλές απώλειες της τάξεως του 3%.

Ταυτόχρονα τα επιτόκια των δεκαετών ιταλικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν στο ύψος ρεκόρ του 6,86%, ενώ στις συναλλαγές των ξένων χρηματιστηρίων της Τρίτης διαπραγματεύονταν σε τρέχοντα, σταθερά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο "Καβαλιέρε" μόλις χθες, ύστερα από την κρίσιμη ψηφοφορία για τον ισολογισμό του 2010, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί, έπειτα από την ψήφιση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

"Τρέμουν" οι αγορές τις πρόωρες εκλογές στην Ιταλία
Μετά την διαφαινόμενη λύση στο πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα, ένα νέο, προαναγγελθέν από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, θρίλερ με απρόβλεπτες διαστάσεις βρίσκεται στα «σκαριά». Ο σχηματισμός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι απώλεσε χθες κατά την ψήφιση του ισολογισμού του 2010 την απόλυτη πλειοψηφία των 316 βουλευτών, καθώς οκτώ «προδότες» (όπως χαρακτηρίζονται στο «σκονάκι» του Καβαλιέρε που συνέλαβαν οι κάμερες)επέσπευσαν τις εξελίξεις που οικονομικοί αναλυτές θεωρούν εδώ και καιρό δεδομένες για τη γείτονα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε χθες σε συνάντηση του με τον πρόεδρο της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να παραιτηθεί μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2012, στον οποίο θα ενσωματωθούν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για τα οποία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει δεσμευτεί στους Ευρωπαίους εταίρους του.

Τα «όργανα» είχαν αρχίσει από νωρίς άλλωστε χθες για τον Ιταλό πρωθυπουργό ο οποίος άκουσε λίγο πριν την ψηφοφορία τον κυβερνητικό του σύμμαχο Ουμπέρτο Μπόσι να τον καλεί να παραιτηθεί κάνοντας στην άκρη για τον προστατευόμενο του Καβαλιέρε Αντζελίνο Αλφάνο.

Το κόστος δανεισμού της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης ανήλθε χθες λίγο μετά την αποτυχία του κυβερνώντος κόμματος να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στο αστρονομικό 6,8% για τα δεκαετή ιταλικά ομόλογα, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ το σημείο που οι αγορές θεωρούν «μη επιστροφής».

Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι θεωρούν το κόστος μίας ιταλικής διάσωσης ανεπαρκές με τους σημερινούς μηχανισμούς στήριξης της Ευρωζώνης, παραμένοντας ένεοι εν αναμονεί των αποφασιστικών εξελίξεων και συνεκτιμώντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση της ιταλικής οικονομίας.

Την ίδια αποτίμηση κάνουν και οι αγορές, που βλέπουν να διαμ

Keywords
Τυχαία Θέματα