Οι μετοχές είναι μόνο για όσους έχουν (πολλή) υπομονή

Θα αργήσει πολύ να έλθει η σταθεροποίηση και η ανοδική τάση στις αγορές, εκτιμούν οι αναλυτές ενώ οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για χάος προσεχώς, λόγω Ιταλίας, αλλά και Γαλλίας.Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 6 με 12 μήνες για να δουν μία ουσιαστική βελτίωση στις χρηματιστηριακές αγορές, σημειώνει η JP Morgan, τονίζοντας παράλληλα οτι οι τρέχουσες συνθήκες στην αγορά δεν αφήνουν περιθώρια για… φως,
παρά μόνο στους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά επισημαίνεται, οι μετοχές, σε έξι με δώδεκα μήνες από τώρα θα σημειώσουν μία ουσιαστική άνοδο και κυρίως οι κυκλικές μετοχές, δηλαδή αυτές που ανήκουν στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευαστικών υλικών, της τεχνολογίας και των ασφαλειών, όπως επίσης και οι μετοχές «αξίας» (value stocks ).

Σύμφωνα με τον αναλυτή του διεθνούς οίκου, Mislav Μatejka, η πολιτική αβεβαιότητα σε Ελλάδα και Ιταλία, είναι τεράστια και έφτασε να θεωρείται από όλους τους συμμετέχοντες στις αγορές, ως το γεγονός που θα αλλάξει το «παιχνίδι» της ευρωζώνης.

Ο αναλυτής σημειώνει επίσης πως δεν πιστεύει τόσο πια στην στρατηγική του «αγοράζω στις βουτιές της αγοράς» καθώς το περιβάλλον αυτή την στιγμή δεν είναι καθόλου «υγιές», ωστόσο η πολύ απαισιόδοξη ψυχολογία, η ισχυρή πίεση στους χαράσσοντες πολιτική να προσφέρουν περαιτέρω βοήθεια, οι πολύ χαμηλέ αποτιμήσεις και οι αντιστάσεις που παρουσιάζει ακόμη η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, τον κάνει να μην εγκαταλείπει την constructive στάση του, δηλαδή το ότι το περιβάλλον ευνοεί εκείνους τους επενδυτές που έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα και μόνο.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ECR Research, κ. Edward Markus, σημειώνει πως καθώς οι επενδυτές επικεντρώνουν την προσοχή τους στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, οι συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν στο χάος καθώς χάνεται ολικά η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις, αυτές δηλαδή που οι αγορές περίμεναν ότι θα λύσουν το πρόβλημα.

Οι προβληματικές χώρες δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν χωρίς εξωτερικούς μηχανισμούς στήριξης, όμως αυτή η βοήθεια έρχεται μαζί με πολλές δεσμεύσεις και αυτές είναι που επιδεινώνουν την κατάσταση ακόμη περισσότερο, και οικονομικά και πολιτικά, όπως τονίζει ο οικονομολόγος.

Ο Marcus επισημαίνει πως με την κάθοδο της Ιταλίας να έχει πλέον ξεκινήσει, ανησυχεί πια έντονα για την Γαλλία, αφού δεν φαίνεται επαρκής λύση για την κρίση στον ορίζοντα, και αναμένεται να οδηγηθούμε σε χάος στην αγορές και την οικονομία.

Με τις υποσχέσεις που δίνονται για μακροπρόθεσμη λύση, να «σπάνε» η μία μετά την άλλη, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στους χαράσσοντες πολιτική, έχει χαθεί. Ο δρόμος για την βελτίωση της κατάστασης είναι ένας: υψηλή ανάπτυξη, δημοσιονομική ένωση και περισσότερες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, και οι πιθανότητες να συμβούν αυτά έχουν πια εξαλειφθεί, επισημαίνει ο Markus.

Keywords
Τυχαία Θέματα