Πετσάλνικος, Κακλαμάνης και Σκουρής τα νέα υποψήφια πρόσωπα για την πρωθυπουργία

Ύστερα από την εμπλοκή στο πρόσωπο του τέως αντιπροέδρου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Λ. Παπαδήμου. Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις. Στον Παπούλια ο κ. Παπανδρέου.
Εν αναμονή της ανακοίνωσηςτου νέου πρωθυπουργού και του σχηματισμού της κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας τελεί όλη η Ελλάδα
και νέα ονόματα για την ανάληψη των καθηκόντων της πρωθυπουργίας έχουν πέσει στο "τραπέζι", ύστερα από την εμπλοκή στο πρόσωπο του τέως αντιπροέδρου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Λ. Παπαδήμου.

Τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους κυρίους Παπανδρέου και Σαμαρά να έχουν καταλήξει στο όνομα του κ. Βασίλη Σκουρή, προέδρου των Ευρωπαικών Κοινοτήτων, ενώ παράλληλα έχουν ακουστεί και τα ονόματα του νυν προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος ωστόσο διέψευσε ότι θα είναι υποψήφιος, καθώς και του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη.

Ο Βασίλειoς Σκoυρής είναι έλληνας καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και από το 2003 πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο.

Γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε νομικά. Εξελέγη καθηγητής δημοσίου δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ενώ έχει διατελέσει δύο φορές υπουργός εσωτερικών στις κυβερνήσεις Γρίβα (1989) και Σημίτη (1996). Στις 7 Οκτωβρίου 2003 επελέγη για τη θέση του προέδρου του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Το 2006 και το 2009 ανανεώθηκε η θητεία του.

Εμπλοκή στο πρόσωπο του Παπαδήμου - Ποιοι οι λόγοι - Το μεσημέρι η ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού - Στον Παπούλια ο κ. Παπανδρέου
Ως προς την εμπλοκή του κ. Παπαδήμου, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η άρνηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Για το κρίσιμο πόστο του υπουργού Οικονομικών πέρασε η απαίτηση του κ. Παπαδήμου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να μην το κατέχει ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ε. Βενιζέλος. Κατά τις πληροφορίες ο κ. Παπαδήμος ζήτησε να βρίσκεται στην κρίμη θέση άνθρωπος της εμπιστοσύνης του. Ωστόσο, πληροφορίες ανέφεραν την Τρίτη ότι δεν αποκλείεται υπουργός Οικονομικών να αναλάβει, είτε ο νυν πρόεδρος της ΕΤΕ κ. Β. Ράπανος, ή ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ και πρώην πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας κ. Ι. Στουρνάρας, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ΣΟΕ κατά την περίοδο ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ επί Κώστα Σημίτη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συναινέσει ο κ. Σαμαράς όχι μόνο ως προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού, αλλά και ως προς τη μετάθεση του χρόνου των εκλογών, πέραν της 19ης Φεβρουαρίου που είχε συμφωνηθεί αρχικά το βράδυ της Κυριακής κατά τη συνάντηση ΠαπανδρέουΣαμαρά υπό τον Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Παπαδήμος, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, είχε ζητήσει να παραταθεί ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών προκειμένου η νέα κυβέρνηση να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν έκτακτες συνθήκες.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς απέρριψε το αίτημα που διατύπωσε ο κ. Σόιμπλε και το Eurogroup να υπάρξει έγγραφη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση των συμπερασμάτων

Keywords
Τυχαία Θέματα