Scope: 33% πιθανότητες για επενδυτική βαθμίδα εντός 18 μηνών

Οι πιθανότητες αναβάθμισης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα για τους επόμενους 18 μήνες είναι τουλάχιστον μία στις τρεις, τόνισε ο αναλυτής της Scope Ratings, Dennis Shen, καθώς ο οίκος παρουσίασε νέες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία.

Το επόμενο review της Scope για την Ελλάδα είναι προγραμματισμένο για τις 3 Μαρτίου. Στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ανάπτυξη 1,3% φέτος και

2% το 2024.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά, από το 9,3% πέρυσι στο 3,9% φέτος και στο 2,8% το 2024.

Εν όψει του review, ο Shen επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο, αλλά μία σειρά από προκλήσεις παραμένουν. Τα σημεία στα οποία ο οίκος εντοπίζει τις αδυναμίες της Ελλάδας είναι η μέτρια μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη του 1%, η υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου ανεργία στο 11,6%, η περιορισμένη διαφοροποίηση της οικονομίας, η ανελαστικότητα της αγοράς εργασίας, ο ευάλωτος εξωτερικός τομέας και τα ακόμα υψηλά κόκκινα δάνεια.

«Οι κοινοβουλευτικές εκλογές έως τον Ιούλιο αυξάνουν και τις πολιτικές αβεβαιότητες, καθώς η όποια μετεκλογική στροφή στις οικονομικές πολιτικές θα μπορούσε να αυξήσει τα χρηματοοικονομικά ρίσκα», σημειώνει o Shen.

Επίσης, ο πληθωρισμός ίσως αποδειχθεί βασικό εμπόδιο στην πορεία της Ελλάδας προς την επενδυτική βαθμίδα, εάν τα επιτόκια δανεισμού συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η Scope περιμένει πρωτογενή πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ από το 2024-2027, ελαφρώς μικρότερα από τον στόχο της κυβέρνησης για 2%.

Εάν δεν υπάρξει αναβάθμιση στις 3 Μαρτίου, η επόμενη αξιολόγηση της Scope για την Ελλάδα είναι στις 4 Αυγούστου.

SCOPEΕΛΛΑΔΑαξιολόγησηεπενδυτική βαθμίδα
Keywords
Τυχαία Θέματα
Scope,