Τουρκία: Εκλογές τον Ιούνιο εξετάζει ο Ερντογάν-Δεν τίθεται ζήτημα αναβολής

Ο Ιούνιος είναι πλέον ο πιθανότερος μήνας διεξαγωγής των εκλογών στην Τουρκία, όπως και ήταν αρχικά προγραμματισμένο, με τις σκέψεις περί αναβολής τους λόγω του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα στις αρχές του μήνα να απομακρύνονται.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε ότι «είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί μία συμφωνία για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 18 Ιουνίου». Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν και ο εθνικιστής σύμμαχός του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί,

θα συναντηθούν για να καταλήξουν σε μια τελική απόφαση.

Η ιδέα αναβολής των εκλογών στον απόηχο του σεισμού φαίνεται πως αποδυναμώνεται, σύμφωνα πάντα με τον αξιωματούχο, λόγω της εικόνας που θα δινόταν ότι η κυβέρνηση αποφεύγει τις εκλογές.

Εκτός από αυτόν τον αξιωματούχο, στο Reuters μίλησαν ακόμα δύο με γνώση του θέματος, υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, καθώς δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια για το θέμα. Η τουρκική προεδρία και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP του Ερντογάν δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επιδιώκει να επεκτείνει τη διακυβέρνησή του σε μια τρίτη δεκαετία, είχε αναγγείλει την πρόωρη διεξαγωγή των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών τον Μάιο.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές αυτές θα είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία του Ερντογάν για να παραμείνει στην εξουσία, μετά από δύο δεκαετίες στην ηγεσία της χώρας.

Μεταξύ άλλων, σήμερα γνωστοποιήθηκε ότι οι αρχές της Τουρκίας προχώρησαν στην ανακοίνωση μέτρων προκειμένου να αμβλύνουν τις οικονομικές συνέπειες των φονικών σεισμών που «χτύπησαν» τη χώρα στις αρχές του μήνα.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν ένα προσωρινό σχέδιο στήριξης των μισθών και απαγόρευση απολύσεων σε 10 πόλεις. Στόχος είναι να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις από τον οικονομικό αντίκτυπο των σεισμών.

εκλογέςΤΟΥΡΚΙΑΕρντογάνσεισμόςιούνιος
Keywords
Τυχαία Θέματα