Optima για τράπεζες: «Βλέπει» υπέρβαση των φετινών στόχων-Upside έως 30%

Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών υποδεικνύουν άλλη μια ισχυρή χρονιά, τονίζει σε νέο του report το τμήμα ανάλυσης της Optima bank, επαναλαμβάνοντας, δε, τη σύσταση «buy» (αγορά) για τις μετοχές.

Σύμφωνα με την Optima, οι ελληνικές τράπεζες παρείχαν ένα ισχυρό set

αποτελεσμάτων λόγω των υψηλότερων βασικών εσόδων, της αποτελεσματικής συγκράτησης του κόστους και των χαμηλότερων προβλέψεων για δανειακές ζημίες.

Αναφορικά με τις τιμές στόχους, τις διατηρεί αμετάβλητες στα 2,1 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2,41 ευρώ για την Eurobank, στα 9,2 ευρώ για την Εθνική και στα 5 ευρώ για την Πειραιώς. Πρόκειται για περιθώριο ανόδου (upside) από περίπου 8% έως 30% σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές των μετοχών.

Επιπλέον, σημειώνει η Optima, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoTE) διευρύνθηκε περαιτέρω, η ρευστότητα είναι άφθονη, ενώ η ποιότητα του ενεργητικού και η κεφαλαιακή δυναμική παρέμειναν θετικές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι τράπεζες όχι μόνο θα πετύχουν, αλλά και θα υπερβούν τους στόχους της φετινής χρονιάς και ως εκ τούτου επαναλαμβάνει την αξιολόγηση «buy» για τον κλάδο.

Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με 0,92x στον δείκτη τιμής προς λογιστική αξία μετοχής (P/TBV) για το 2024, που αποτελεί discount 17% σε σύγκριση με τις τράπεζες της ΕΕ.

Ωστόσο, η Optima αναμένει τη δημιουργία μιας μέσης τιμής RoaTBV (απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων) 13,6% το 2024, ελαφρώς υψηλότερη από τους ομοτίμους της στην ΕΕ και επομένως θεωρεί ότι οι τράπεζες πρέπει να διαπραγματεύονται στην ονομαστική αξία (at par).

Η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς είναι οι κορυφαίες επιλογές (top picks) της χρηματιστηριακής στον κλάδο, καθώς προσφέρουν τις υψηλότερες δυνατότητες ανόδου.

Οι συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να διανείμουν μερίσματα για το 2023 -για πρώτη φορά από το 2008- και υπόκεινται σε έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές τον ερχόμενο Ιούνιο. Η Eurobank στοχεύει στη διανομή τουλάχιστον 0,09 ευρώ ανά μετοχή, η Εθνική 0,36 ευρώ, η Alpha Bank 0,026 ευρώ, η Πειραιώς 0,06 ευρώ και η Optima bank 0,44 ευρώ.

Οι διοικήσεις των τραπεζών επανέλαβαν τους στόχους τους για το οικονομικό έτος 2024 και αναμένουν άλλο ένα τρίμηνο να δώσει περισσότερο «χρώμα». Επόμενοι καταλύτες για τον κλάδο είναι η απάντηση του SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) για τις διανομές μερισμάτων του 2023 και η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου.

#Optima_Bank #ελληνικές_τράπεζες #Alpha_Bank #Eurobank #Εθνική_Τράπεζα #Τράπεζα_Πειραιώς_
Keywords
Αναζητήσεις
optima-gia-trapezes-vlepei-ypervasi-ton-fetinon-stochon-upside-eos-30.htm
Τυχαία Θέματα