Φορείς της αγοράς αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου κατά της ακρίβειας

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο, «Διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, ρυθμίσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται από καταστροφές».

Η Ν.Δ. ήταν η μόνη παράταξη που τάχθηκε υπέρ, το ΚΚΕ καταψήφισε, ενώ όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα τοποθετηθούν στη συζήτηση και στην ψήφιση του νομοσχεδίου την

Πέμπτη, 23/5, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παρ΄ όλα αυτά στην Επιτροπή είχαν κληθεί να τοποθετηθούν εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, εμπλεκόμενοι -άμεσα ή έμμεσα- πάνω στα όσα εμπεριέχει το νομοσχέδιο, με προεξάχουσα άποψη την περαιτέρω βελτίωσή του.

Συγκεκριμένα: Ο Γιώργος Θανόπουλος, συντονιστής της Μονάδας Έρευνας Τεκμηρίωσης και Ανάλυσης του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, μίλησε για «φαστ τρακ διαδικασίες της διαβούλευσης», χαρακτηρίζοντας «προβληματικά τα άρθρα του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. ... δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και των αθέμιτων πρακτικών των επιχειρήσεων». Ο κ. Θανόπουλος πρότεινε επίσης«περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να καταστούν αποτελεσματικότεροι οι έλεγχοι στην αγορά και μείωση του ΦΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ενώ σημείωσε ότι «τα μέτρα για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές απέχουν πολύ για να καταστούν βιώσιμες».

Ο Χαράλαμπος Αράχωβας, συντονιστής του Τμήματος Οικονομικής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Εμπορείου και Υπηρεσιών της ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων, εξέφρασε την διαφωνία του με το νομοσχέδιο υποστηρίζοντας ότι «δεν λειτουργεί για την αντιμετώπιση των διαστρεβλώσεων που υπάρχουν στην αγορά για τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τις παραπλανητικές εκπτώσεις. ... «πρέπει να εφαρμοστούν ενιαίοι και σαφείς κανόνες για τις τιμές των προϊόντων. ... Ο φόβος των επαγγελματικών οργανώσεων είναι ότι δεν θα μπορούν να προστατέψουν τα μέλη τους» ενώ και εξέφρασε την αντίρρηση του «στην αφαίρεση των ελέγχων από τις διευθύνσεις ανάπτυξης των Περιφερειών».

Ο Αντώνιος Μακρής, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, (ΣΕΛΠΕ) προβληματισμένος για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, εόπε μεταξύ άλλων, ότι «δεν περιλαμβάνει ουσιαστικές διευθετήσεις που θα βοηθήσουν στον ουσιαστικό έλεγχο της αγοράς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό».

Η Γεωργία Αθανασοπούλου, γενική γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Εμπορίου, έκανε λόγο για «συρραφή διατάξεων που ενισχύουν τους επιχειρηματικούς ομίλους» και πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο «δεν αφορά στην ουσιαστική προστασία του καταναλωτή. ... Δεν στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή και δεν έχουμε πολλές αυταπάτες για το που θα οδηγήσουν οι έλεγχοι της αγοράς».

Ο Νικόλαος Κουγιουμτζής, Β' Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών, σχολίασε την προσβασιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην χρηματοδότηση τους, αναφέροντας ότι «ο μικροεπενδυτής βρίσκει σοβαρά εμπόδια μπροστά του καθώς 9 στις 10 μικροεπιχειρήσεις δεν φτάνει ποτέ στο γκισέ των τραπεζών ενώ το 90% είναι αποκλεισμένες από οποιοδήποτε δανεισμό. Σύμφωνα με την Eurostat είμαστε τελευταίοι στην Ε.Ε. στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Πάγια θέση μας είναι ότι πρέπει να εφαρμοστούν στοχευμένες πολιτικές που θα οδηγήσουν στη μείωση των τιμών στα ράφια, οι έλεγχοι στην αγορά να ενταθούν διότι το πάρτι των πολυεθνικών συνεχίζεται και τα όποια μέτρα που λαμβάνονται δεν τις αποθαρρύνουν, για αυτό πρέπει να είναι πιο γενναία».

Ο Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος του ΙΝΚΑ διαφώνησε με το νομοσχέδιο τονίζοντας πως «δεν αφορά την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή και δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να αποσυρθεί για να γίνει επαρκής δημόσια διαβούλευση. ... Η ΔΙΜΕΑ, η οποία εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένη, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα αυξημένα καθήκοντα, ενώ την ίδια ώρα απορρίπτονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς όλες οι περιφερειακές διευθύνσεις, οι οποίες έκαναν καλά τη δουλειά τους μέχρι σήμερα. ... Εμείς προτείνομε καθαρές λογικές, καθαρό πλαίσιο, με ενεργό ρόλο της Επιτροπής Καταναλωτή και όχι αποσπασματικές κινήσεις».

Με τη σειρά του ο Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Αθηνών, επεσήμανε πως «η αγορά αναμένει περισσότερη ενίσχυση και δράση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για αυτό ζητούμε περαιτέρω βελτιώσεις. ... Θα μπορούσαν οι διατάξεις του νομοσχεδίου να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον».

Αντίθετος με το νομοσχέδιο και ο Γιώργος Μελισσάρης, νομικός σύμβουλος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος ο οποίος θεωρεί πως εάν εφαρμοστεί «κάνει ένα βήμα πίσω ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων για την προστασία του καταναλωτή απέναντι στις παραπλανητικές και αθέμιτες πρακτικές των επιχειρήσεων».

Η αναπληρώτρια του Συνηγόρου του Καταναλωτή από τη θέση της θεωρεί πως «η λήψη μέτρων ήταν επιβεβλημένη για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, την μείωση των τιμών την πάταξη της αισχροκέρδειας και την προστασία του καταναλωτή». Όμως, παρατηρεί και προτείνει «θα πρέπει η ΔΙΜΕΑ που είναι υποστελεχωμένη να ενισχυθεί με προσωπικό για να μπορέσει να δράσει αποτελεσματικά υπέρ των καταναλωτών».

Πηγή: amna.gr

Keywords
Αναζητήσεις
exokoinovouleftikoi-foreis-tis-agoras-amfisvitoun-tin-apotelesmatikotita-tou-nomoschediou-kata-tis-akriveias.htm
Τυχαία Θέματα