HSBC: Υψηλότερα ο πήχης για τις ελληνικές τράπεζες-Συνέχεια στο ράλι

Περαιτέρω άνοδο για τις ελληνικές τράπεζες «βλέπουν» οι αναλυτές της HSBC, μετά το «ράλι» κατά 60% φέτος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Cihan Saraoglu, αρμόδιος αναλυτής της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες, προχωράει σε εκ νέου αύξηση των εκτιμήσεων του για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών

κατά 8% - 18% - 21% κατά μέσο όρο για το 2023 - 2025, προσαρμόζοντας τις τιμές στόχους και επαναλαμβάνοντας σταθερά τη σύσταση «buy» για τις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών.

Πλέον, οι τιμές-στόχοι διαμορφώνονται ως εξής:

Alpha Bank στα 2,20 ευρώ ανά μετοχή από 1,45 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 45%.Eurobank στα 1,95 ευρώ ανά μετοχή από 1,60 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 28%.Εθνική Τράπεζα στα 7,95 ευρώ από 6,95 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 36%.Τράπεζα Πειραιώς στα 4 ευρώ ανά μετοχή από 3,35 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 37%.

Η συχνή ερώτηση στο συνέδριο της HSBC για τις τράπεζες στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα μετά το ράλι 60% των ελληνικών τραπεζών σε ετήσια βάση είναι αν «υπάρχει περισσότερη άνοδος». Η απάντηση της βρετανικής τράπεζας είναι ξεκάθαρα θετική, επειδή η αυστηρή πολιτική της ΕΚΤ και τα χαμηλά beta των καταθέσεων υποδηλώνουν ένα υψηλότερο μέγιστο καθαρό έσοδο από τόκους (ΝΙΙ) που δεν είναι στις εκτιμήσεις των αναλυτών και στις αποτιμήσεις.

Παράλληλα, ο επενδυτικός οίκος διατηρεί σταθερή τη θέση σχετικά με το ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα φτάσουν στο ανώτατο σημείο τους προς το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ωστόσο σημειώνει ότι θα υποχωρήσουν το 2024 εξαιτίας της μετακύλισης των αυξανόμενων επιτοκίων στις καταθέσεις. Ωστόσο, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα φτάσει στο 4% (από 3,5% προηγουμένως) υποδηλώνει ακόμη πιο υψηλά επίπεδα NII.

Επίσης, τα χαμηλότερα μέχρι στιγμής beta καταθέσεων και τα αυαξανόμενα χαρτοφυλάκια τίτλων των τραπεζών υποδηλώνουν ότι η πτώση του 2024 δε θα είναι τόσο απότομη. Συνολικά, η HSBC αυξάνει τις εκτιμήσεις για τα καθαρά έσοδα από τόκους κατά 5% - 13% - 13% για το 2023 - 2025 κατά μέσο όρο (ώστε να αντικατοπτρίζουν υψηλότερο επιτόκιο απόδοχης καταθέσεων της ΕΚΤ, το χαμηλότερο «pass - through» στις βασικές καταθέσεις και μεγαλύτερες παραδοχές στα χαρτοφυλάκια τίτλων των τραπεζών) αναμένοντας πως τα επαναλαμβανόμενα κέρδη των τραπεζών θα αυξηθούν κατά 59% το 2023 με υποχώρηση κατά 12% το 2024.

Η προτίμηση για την Alpha Bank

«Η Alpha Bank γίνεται η προτιμώμενη επιλογή μας. Η υποαπόδοση της έφερε την αποτίμησή της κάτω από τις εγχώριες ομοειδείς και στο κατώτερο άκρο της κάλυψης των τραπεζών των αναδυόμενων αγορών που καλύπτουμε», σημειώνουν οι αναλυτές.

«Ωστόσο, προβλέπουμε ανθεκτικές προοπτικές NII σε σχέση με τις εγχώριες τράπεζες που θα οδηγήσουν σε κάποια αναπλήρωση του δείκτη αποδοτικότητας ROTE. Αυτό δεν φαίνεται να αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς είμαστε 12% υψηλότερα από το consensus τόσο για τα φετινά κέρδη και του 2024. Τα σχέδια για το κόστος των προβλέψεων και των στόχων των λειτουργικών εξόδων (opex) που έχουν τεθεί στο επιχειρηματικό σχέδιο 2022-2025 αποτελούν ανοδικούς κινδύνους. Επισημαίνουμε επίσης τη σχετική αξία της Alpha Bank έναντι της Τράπεζας Πειραιώς, με την πρώτη να έχει έκπτωση 5% επί του δείκτη P/TBV για φέτος, παρά το παρόμοιο κεφαλαιακά προσαρμοσμένο δείκτη αποδοτικότητας ROTE και το υψηλότερο δείκτη κεφαλαίων CET-1», επισημαίνει η HSBC.

HSBCελληνικές τράπεζεςΤιμέςστόχοι
Keywords
Τυχαία Θέματα