Χρηματιστήριο: Απώλειες με το βλέμμα στα επιτόκια-Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις

Στα «κόκκινα» ξεκινάει τη σημερινή (22/6) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, που εναρμονίζεται με τις διεθνείς αγορές και τις ανησυχίες για τις νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,68% στις 1.263,90 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 17,82 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE σημειώνει κάθοδο 0,70% στις 3.055,35 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έχει

τις πιο ισχυρές απώλειες κατά 1,46% στις 981,32 μονάδες.

Παρά το γεγονός ότι η συνεδρίαση της Τετάρτης (21/6) ξεκίνησε με οριακά κέρδη, στη συνέχεια βγήκαν μπροστά αποφασιστικά οι αγοραστές και οδήγησαν το Χρηματιστήριο Αθηνών να κλείσει με σημαντικό «αέρα» την ημέρα, μετά από δύο σερί αρνητικές συνεδριάσεις.

Επί του παρόντος, δε φαίνονται σημάδια συνέχισης της θετικής πορείας καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στα επιτόκια, με την BoE να ανακοινώνει σήμερα πιθανά τη 13η διαδοχική αύξηση επιτοκίων.

Έχει προηγηθεί η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ, με σενάρια για δύο νέες αυξήσεις, ενώ παρά το «πάγωμα» των επιτοκίων από πλευράς Fed, ο Διοικητής της Τζερόμ Πάουελ χθες, ήταν σαφής, στο ότι η τράπεζα δεν έχει ξεμπερδέψει ακόμα με τις αυξήσεις.

Επιπλέον, οι επενδυτές έχουν την προσοχή τους και στις εκλογές, καθώς απομένει άλλη μία συνεδρίαση μέχρι τις κάλπες της Κυριακής. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ, κάτι που θα εξασφαλίσει σιγουριά στο επενδυτικό κοινό και θα ενισχύσει τις πιθανότητες ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μετά το καλοκαίρι, όπως σημειώνουν και στα reports τους οι διεθνείς οίκοι.

Έτσι, πιο τολμηρές κινήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αναμένονται μετά το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης, καθώς επί του παρόντος οι επενδυτές κινούνται επιλεκτικά και ρευστοποιούν ένα μέρος των υψηλών κερδών από τις αρχές του 2023, που έχουν ξεπεράσει το 35%.

Στα «κόκκινα» οι διεθνείς αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι σημαντικότεροι δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης, αφού οι δηλώσεις του Πάουελ για τις επόμενες κινήσεις της Fed προκάλεσαν αναταράξεις στην αγορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πλειοψηφία των δεικτών στα Χρηματιστήρια της Ασίας και της Ωκεανίας, αλλά και τα Χρηματιστήρια της Ευρώπης με τους περισσότερους δείκτες να σημειώνουν πτώση άνω του 1%.Το ταμπλό στο Χ.Α

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές, με την ALPHA BANK να βρίσκεται στο -2,12%, την ΕΤΕ (-0,52%), τη ΕUROBANK (-1,54%) και την ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-1,77%).

Υποχωρούν ακόμα οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ (-1,35%), της ΛΑΜΔΑ (-0,98%), του JUMBO (-1,25%), του ΟΠΑΠ (-1,06%) και της ΑΒΑΞ (-1,29%).

Αντίθετα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (+0,61%), του ΟΛΠ (+2,45%), της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ (+0,10%), της ΑΝΕΚ (+10,00%), της FRIGOGLASS (+1,75%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).

Χρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣεπιτόκια
Keywords
Τυχαία Θέματα