Ο Πάουελ… τρόμαξε τις ευρωαγορές- Απώλειες σχεδόν 1% στο άνοιγμα

Αρνητικό κλίμα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης (22/6), με τους κυριότερους δείκτες να καταγράφουν πτώση κοντά στο 1% μετά τις τοποθετήσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

Ο Πάουελ προέβλεψε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων φέτος, λέγοντας ότι «η διαδικασία της επιστροφής στο 2% έχει πολύ δρόμο ακόμα».

Όλοι οι κλάδοι διαπραγματεύονται στο «κόκκινο», με αυτόν των αυτοκινήτων

να καταγράφει πτώση 1,96%, ενώ οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν 2,41%. Ο δείκτης έχει σημειώσει πτώση και στις τρεις συνεδρίες μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα.

«Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην FOMC αναμένουν ότι θα είναι σκόπιμο να αυξηθούν κάπως περαιτέρω τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους», είπε ο Πάουελ σε δηλώσεις που ετοιμάστηκαν για κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής την Τετάρτη.

Οι επενδυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο επικεντρώνονται στην επόμενη ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά υψηλός, αν και οι αγορές διίστανται ως προς το αν θα επιλέξει 25 ή 50 μονάδες βάσης.

Τα στοιχεία για τον Μάιο που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν τη σταθερότητα του πληθωρισμού στην οικονομία, με τον ονομαστικό ΔΤΚ να παραμένει σταθερός τον προηγούμενο μήνα στο 8,7% και τον δομικό να επιταχύνεται στο 7,1% από 6,8%.

Τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου οδηγήθηκαν σε sell-off μετά την ανακοίνωση και η λίρα υποχώρησε.

Ο Stephen Gallo, στρατηγικός αναλυτής της BMO Capital Markets, δήλωσε ότι μια αύξηση 25 μονάδων βάσης την Πέμπτη πιθανότατα θα οδηγήσει σε ασθενέστερη λίρα «καθώς οι αγορές αφαιρούν τις αυξήσεις των επιτοκίων από την καμπύλη», με αποτέλεσμα την ταχύτερη πιστωτική ανάπτυξη λόγω υψηλότερου δανεισμού και διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα λόγω του αυξημένου κόστους εισαγωγών.

Ο Gallo θεωρεί ότι η τράπεζα μπορεί να κινηθεί και πιο επιθετικά, με αυξήσεις 50 ή και 75 μονάδες βάσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ήδη σε μια «αργή κινούμενη δημοσιονομική κρίση», αφού τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα τον Μάιο ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 1961.

Ο Mobeen Tahir, διευθυντής μακροοικονομικής έρευνας στο WisdomTree, είπε ότι η επιφυλακτικότητα οδηγεί τους επενδυτές σε θεματικές επενδύσεις μετοχών.

«Ψάχνουν να προσθέσουν ρίσκο, αλλά το κάνουν πολύ επιλεκτικά», είπε στο CNBC.

«Είναι προσεκτικοί. Δεν έχουν ξεχάσει την ανάγκη να αντισταθμίσουν τους κινδύνους και να συνεχίσουν να αναζητούν ισχυρά ανοίγματα που μπορούν να αντέξουν σε κάθε είδους συνθήκες της αγοράς. Αλλά τακτικά και στρατηγικά προσπαθούν να προσθέσουν ρίσκο με θέματα που είναι επίκαιρα αυτή τη στιγμή, και το AI είναι ένα», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1,03% στις 452,32 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 0,79% στις 15.897,75 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολισθαίνει 1,29% στις 7.167,44 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,94% στις 7.487,82 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 1,34% στις 27.235 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 1,24% στις 9.318,69 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να χάνει 0,88% στις 5.948,18 μονάδες.

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣDAX 30Stoxx Europe 600
Keywords
Τυχαία Θέματα