Capital Economics: Θα συνεχίσει να υπεραποδίδει η ελληνική οικονομία-Νέες προβλέψεις

Συνέχεια στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας «βλέπει» η Capital Economics, περιμένοντας ρυθμούς ανάπτυξης 0,8% για το 2023, 1,8% το 2024 και 2,4% για το 2025.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η ανεργία θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία, φτάνοντας στο 12,1% φέτος και 11,6% το 2024. Στο πεδίο του πληθωρισμού οι αναλυτές αναμένουν διαμόρφωση στο 4,2% το 2023 και στο 2,5% το 2024. Από την άλλη, το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται

στο 165% φέτος και στο 161% το 2024, από το 206% που είχε φτάσει στο τέλος του 2020.

Ο οίκος διαπιστώνει στην ανάλυσή του ότι «η έντονη ανάκαμψη της Ελλάδας από την Covid-19 έφτασε σε απότομο τέλος, με την οικονομία να συρρικνώνεται ελαφρώς το α’ τρίμηνο, καθώς τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν σταθεροποιηθεί περίπου στα προ της πανδημίας επίπεδα και δεδομένου του αντίκτυπου της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη συνολικά, προβλέπει μια συρρίκνωση και στο δεύτερο τρίμηνο».

Στο μεταξύ, όσον αφορά στις εκλογές, τονίζεται ότι «η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των εκλογών με σαφή τρόπο και αυτό υποδηλώνει ότι θα υπάρξει συνέχιση της μετριοπαθούς δημοσιονομικής πολιτικής και των φιλικών προς την αγορά μεταρρυθμίσεων, όπως η αυξημένη ψηφιοποίηση και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις».

Τέλος, σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μακράν τον υψηλότερο δείκτη δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη, τα δημόσια οικονομικά της φαίνονται βιώσιμα για το ορατό μέλλον.

Capital EconomicsΕΛΛΑΔΑΝέα Δημοκρατίαεκλογές 2023ΟΙΚΟΝΟΜΙΑανάκαμψη
Keywords
Τυχαία Θέματα