Bloomberg: Γιατί οι οίκοι αξιολόγησης «φοβούνται» να αναβαθμίσουν την Τουρκία

19:55 2/8/2023 - Πηγή: Reporter

Μια περισσότερο θετική προσέγγιση προσπαθούν να υιοθετήσουν απέναντι στην οικονομία της Τουρκίας οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, μετά τη «στροφή» της Άγκυρας.

Μετά τις εκλογές του Μαΐου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μια διαφορετική οικονομική πολιτική, με στόχο την αναχαίτιση του επίμονου πληθωρισμού και τη στήριξη του εγχώριου νομίσματος. Έτσι, οι πρώτες κινήσεις ήταν η αναβάθμιση του οικονομικού επιτελείου με την προσθήκη έμπειρων

τραπεζικών της Wall Street, αλλά και η διπλή αύξηση στα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας.

Παραμένουν οι προβληματισμοί

Ωστόσο, «τα βασικά ερωτήματα παραμένουν: Πόσο χρόνο θα δώσει ο πρόεδρος Ερντογάν στη νέα οικονομική ομάδα για να επανεκκινήσει την οικονομία» διερωτάται ο Φρανγκ Γκιλ της S&P Global Ratings.

«Το ιστορικό της Τουρκίας σε αλλεπάλληλες αλλαγές πολιτικής, πρώιμες αποφάσεις νομισματικής χαλάρωσης και επαναλαμβανόμενες καρατομήσεις στην κεντρική τράπεζα, σημαίνει ότι απαιτείται χρόνος για να μειωθεί η αβεβαιότητα» εξηγούν ο Ερικ Αρίσπε και ο Πολ Γκάμπλε, αναλυτές της Fitch.

Από την πλευρά του, ο Τόμας Ζιλέτ της Scope Ratings θεωρεί ότι πράγματι η μετεκλογική μεταμόρφωση του Ερντογάν αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο, είναι ακόμη αβέβαιο αν αυτή η ορθόδοξη πολιτική θα συνεχιστεί σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο.

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η επιστροφή των προηγούμενων μέτρων» εξηγεί ο Ζιλέτ, ο οποίος προσθέτει ότι το βασικό στοίχημα για την Άγκυρα συνίσταται σε μια βιώσιμη νομισματική σύσφιγξη, η οποία θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον πληθωρισμό και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Για τη Moody’s, η οποία αξιολογεί την Τουρκία με «B3», η σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έχει αρνητικό αντίκτυπο στην σταθερότητα της λίρας. Αποτέλεσμα είναι να ζητά ακόμη πιο επιθετικές κινήσεις.

«Η κεντρική τράπεζα γνωρίζει ότι ο σταδιακός ρυθμός δεν πρόκειται να επαναφέρει άμεσα τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο οι καταθέτες να επιστρέψουν στο δολάριο ή τον χρυσό» προειδοποιεί.

BloombergΤΟΥΡΚΙΑΟίκοι Αξιολόγησηςαναβάθμιση
Keywords
Αναζητήσεις
bloomberg-giati-oi-oikoi-axiologisis-fovountai-na-anavathmisoun-tin-tourkia.htm
Τυχαία Θέματα