Ρωσική Εκκλησία: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συνδέεται με το σχίσμα στην Ουκρανία

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συνδέει την αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας με τη νομιμοποίηση από την Κωνσταντινούπολη της αντικανονικής, σχισματικής εκκλησίας στην Ουκρανία.
«Σημειώνουμε με ιδιαίτερη θλίψη ότι ο Ορθόδοξος κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει ένα τέτοιο γεγονός κατακερματισμένος, ως άμεση συνέπεια της νομιμοποίησης του σχίσματος στην Ουκρανία που αποδυνάμωσε την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις νέες πνευματικές απειλές και

τις πολιτιστικές προκλήσεις» αναφέρεται.
Η Ιερά Σύνοδος σημειώνει ότι «την εποχή της αυξανόμενης Χριστιανοφοβίας» η ενότητα είναι «πιο αναγκαία από ποτέ».
«Καλούμε τις τοπικές εκκλησίες μαζί, στο πνεύμα της ειρήνης και της αγάπης του Χριστού, να ψάξουν διέξοδο από την κρίση» καταλήγει.
Νωρίτερα, ο πρώτος αναπληρωτής Πρόεδρος της επικοινωνίας της Συνόδου, Αλεξάντερ Σιπκόφ, δήλωσε ότι η ευθύνη για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας «εναπόκειται στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που δημιούργησε διαίρεση στον Ορθόδοξο κόσμο».
«Η παράδοση του ψευτο-τόμου στους σχισματικούς της Ουκρανίας» οδήγησε, σύμφωνα με τον ίδιο, σε προβλήματα μεταξύ των Ορθόδοξων εκκλησιών, αποδυνάμωσε τον κόσμο της Ορθοδοξίας γενικά «και ο Ερντογάν το εκμεταλλεύτηκε».
Για άλλη μία φορά η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας, εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση των τουρκικών αρχών να αλλάξουν το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, ενώ ζητά τη διατήρηση των αγιογραφιών. Απευθύνει, επίσης, έκκληση στη διεθνή κοινότητα να κάνει προσπάθεια για τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος που υπάγονταν η Αγία Σοφία, πριν την απόφαση των τουρκικών αρχών για μετατροπή σε τζαμί.
Υπενθυμίζεται ότι, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε αντιδράσει στην απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση, εκφράζοντας τη λύπη της που δεν είχε εισακουστεί η έκκληση του Πατριάρχη Κύριλλου που είχε προειδοποιήσει ότι «η απειλή για την Αγία Σοφία είναι απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό, και συνεπώς την πνευματικότητα και την ιστορία μας».
Η αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Ιανουαρίου 2019 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε αυτοκεφαλία στη νεοσυσταθείσα Εκκλησία της Ουκρανίας.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, μαζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας, αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νέα δομή, ενώ η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε εκφράσει την απογοήτευσή της για αυτή την κίνηση.
Σημειώνεται ότι, η Ουκρανία, ξεκίνησε έρευνα κατά των κύριων ενορχηστρωτών του σχίσματος στην Εκκλησία. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, και τον προκαθήμενο της «νέας Εκκλησίας» της Ουκρανίας, Επιφάνιο Ντουμένκο. Την πρωτοβουλία την πήρε ένας από τους πρώην συνεργάτες τους, ο Φιλάρετος Ντενισένκο.
Πηγή: Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα