Ξημερώθηκαν (στη Σόφια) για το ξεπούλημα της Μακεδονίας

Ξημερώθηκαν (στη Σόφια) για το ξεπούλημα της Μακεδονίας18.05.2018Παρασκήνιο

Ενα βήμα πριν από τη συμφωνία της προδοσίας, μετά τις μαραθώνιες επαφές του Τσίπρα με τον Ζάεφ

Ενα βήμα πριν από τη συμφωνία της προδοσίας στο Σκοπιανό φαίνεται ότι βρίσκεται η χώρα μας. Μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στη Σόφια ο Αλέξης Τσίπρας

και ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται ότι έκλεισαν τα περισσότερα ζητήματα και το μόνο που απομένει επί της ουσίας είναι να μπει η υπογραφή στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας, με την κυβέρνηση να παίρνει ως εγγύηση τις... υποσχέσεις από τα Σκόπια και τους διεθνείς παράγοντες που πιέζουν για λύση.

Η τελευταία πράξη μιας εθνικής υπόθεσης, που με τους χειρισμούς και του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε τραγωδία, ίσως να παιχτεί στις Πρέσπες, εκεί όπου είναι πολύ πιθανό να γίνει το επόμενο ραντεβού των δύο πρωθυπουργών, εντός του Ιουνίου και λίγες μόνο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής (28-29 Ιουνίου).
Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός από τη Σόφια έδειξε να περιγράφει μία συμφωνία, κρατώντας ορισμένες επιφυλάξεις, που έχουν να κάνουν κυρίως με τη συμπεριφορά των Σκοπιανών. Κι αυτό γιατί μπορεί ο κ. Ζάεφ να εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία πριν από τη Σύνοδο του Ιουνίου, αλλά υπάρχουν και οι εσωτερικές σφοδρές αντιδράσεις, που εκφράζονται κυρίως από τον πρόεδρο της χώρας.

«Erga omnes»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θεωρεί ότι κατάφερε να περάσει το «erga omnes» και την αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς ωστόσο κανείς να λέει πώς αυτά διασφαλίζονται νομικά από τη στιγμή που θα δοθεί το «πράσινο φως» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για το όνομα, ούτε λόγος.

Ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να αποκαλύψει ποιο θα είναι, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» και εκεί πλέον αποτελεί ζητούμενο τι θα πράξει ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝ.ΕΛ., η Κοινοβουλευτική Ομάδα των οποίων συνεδριάζει σήμερα.

«Ξενύχτι»

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, «ξενυχτήσαμε», εξηγώντας ότι η συνάντησή του με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, που άρχισε το βράδυ της Τετάρτης, διήρκεσε ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης! Κι όλα αυτά υπό το βλέμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, που έχει δείξει ιδιαίτερο ζήλο για την επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων. «Είναι ακόμη πολλά τα ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω διαπραγμάτευσης και διευκρίνισης» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι «έχουμε καλύψει μεγάλη απόσταση, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί» για να «... μιλάμε για συμφωνία».

Κατά τον κ. Τσίπρα, «εξετάζουμε βήμα βήμα τις λεπτομέρειες», για να μπει αμέσως μετά στην ουσία και να δηλώσει «Στόχος, να προλάβουμε τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του Ιούνη», συμφωνώντας με τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος είχε βάλει τον ίδιο στόχο στη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει λίγο νωρίτερα χθες. «Θέλουμε να διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία και η Ιστορία της από τη χώρα που πολύ αργότερα δημιουργήθηκε. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Παρέμβαση για Ιράν και Παλαιστινιακό

Παρέμβαση για το Παλαιστινιακό και το Ιράν έκανε στο δείπνο των ηγετών της Ε.Ε. την Τετάρτη το βράδυ στη Σόφια ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την αντίθεσή του στις ενέργειες του Ισραήλ, που οδήγησαν στον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων στη Γάζα.

Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ενιαία στάση της Ε.Ε. υπέρ της λύσης των δύο κρατών με εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ και επεσήμανε ότι η μονομερής κίνηση των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ προτού καν προτείνουν ένα συνολικό σχέδιο για την ειρήνευση είναι σε βάρος της λύσης.

Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης και στο ζήτημα του Ιράν, μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά.

Ευχολόγια για το χρέος μετά τις συναντήσεις με Μέρκελ και Μακρόν

Αισιόδοξος για την έκβαση των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τις χθεσινές συναντήσεις του (κατ' ιδίαν, αλλά και από κοινού) με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «έχουμε αποκτήσει όλοι εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Οταν φτάνουμε στο τέλος, υπάρχει πιο σκληρή στάση, αλλά πάντοτε στο τέλος της ημέρας -η Ευρώπη αυτή τη μαγεία έχει- ένας συμβιβασμός επιτυγχάνεται. Το ζήτημα είναι αυτός να είναι ένας προωθητικός συμβιβασμός».
Αυτή τη φορά, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «έχουμε ούριους ανέμους με το μέρος μας, γιατί η επιτυχία θα είναι επιτυχία της Ευρώπης. Μαθαίνω ότι και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί μέρος της επιτυχίας μας, έστω και την τελευταία στιγμή. Ας είναι, αρκεί να έχουμε μια εξέλιξη που θα καθιστά την Ελλάδα να έχει διαρκή και σταθερή έξοδο στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο» τόνισε.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι «η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης», αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στις συναντήσεις με τους δύο ηγέτες συζητήθηκαν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση, την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. «Και οι τρεις βρισκόμαστε σε μια κοινή συνισταμένη, αυτήν της επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μέσα στον Ιούνιο» ανέφερε. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκαν ότι θα βρίσκονται τις επόμενες ημέρες σε επικοινωνία, προκειμένου να εργαστούν για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα