Ισόβια σε «μακρυχέρη» ιερέα!

Ισόβια σε «μακρυχέρη» ιερέα!18.05.2018Δικαστικά

Η εσχάτη των ποινών σε ρασοφόρο από τα Φάρσαλα για υπεξαίρεση 3.800.000 € σε διάστημα επτά ετών εις βάρος του Δημοσίου

Bαρύ έπεσε το σπαθί της Θέμιδος στον ιερέα από τα Φάρσαλα που παραβίασε την τρίτη εντολή «ου κλέψεις» και, σε διάστημα επτά ετών, υπεξαίρεσε 3.800.000 ευρώ από τα ταμεία του Δημοσίου. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας καταδίκασε τον... μακρυχέρη ιερέα σε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ο πρωταγωνιστής της πρωτοφανούς υπόθεσης υπεξαίρεσης επί επτά ολόκληρα χρόνια, με τη συνεργασία εφοριακών, αλλοίωνε στα χαρτιά

τις μισθοδοτικές καταστάσεις των κληρικών, βάζοντας στην τσέπη τη διαφορά από τα «φουσκωμένα» ποσά.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο καταδικασμένος ιερέας είχε οριστεί από τον μητροπολίτη ως αρχιερατικός επίτροπος της εκκλησιαστικής περιφέρειας Φαρσάλων και ήταν αρμόδιος να εισπράττει τη μισθοδοσία των κληρικών της. Οι καταστάσεις συντάσσονταν από διοικητικούς υπαλλήλους της Ιεράς Μονής Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων σε μηχανογραφημένη μορφή και υπογράφονταν σε επτά αντίγραφα από τον γενικό αρχιερατικό επίτροπο. Ενα αντίγραφο παρέμενε στη Μητρόπολη, ενώ τα υπόλοιπα έξι τα κατέθετε στην Εφορία Φαρσάλων ένας ιερέας. Μετά τον έλεγχο από το Τμήμα Εσόδων, η ΔΟΥ προχωρούσε στη σύνταξη πράξης έγκρισης πληρωμής αυτών. Εκδίδονταν αντίστοιχα γραμμάτια είσπραξης και ο παπάς εισέπραττε τα χρήματα, άλλοτε σε επιταγές και άλλοτε σε μετρητά.

Το 2004, στις μισθοδοτικές καταστάσεις προέκυψε ένα σφάλμα και δεν διαγράφηκαν οι μισθοί ιερέων που είχαν συνταξιοδοτηθεί, με αποτέλεσμα να μπουν στο ταμείο της Μητρόπολης επιπλέον 8.500 ευρώ. Το τυχαίο γεγονός αντιλήφθηκε ο καταδικασθείς ιερέας και σκέφτηκε να το διατηρήσει στις μηνιαίες μισθοδοτικές καταστάσεις. Η κομπίνα ξεκίνησε το 2005 και συνεχίστηκε ως το 2012, ώσπου ένας υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας αντιλήφθηκε ότι η μισθοδοσία των ιερέων της Μητρόπολης Ελασσώνος ήταν πολύ μικρότερη από εκείνη της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος, που είχε ισάριθμο προσωπικό. Ωστόσο, τα 3.800.000 ευρώ που υπεξαιρέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν εντοπιστεί!

Ο ιερωμένος, που ήταν βασικός κατηγορούμενος στην πολύκροτη υπόθεση, επέστρεψε στη φυλακή. Δύο γυναίκες εφοριακοί, που κατηγορούνταν για συνέργεια σε υπεξαίρεση, τιμωρήθηκαν με ποινή κάθειρξης 12 ετών, καθώς τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ενώ δύο άνδρες συνάδελφοί τους και ακόμα ένας ιερέας κρίθηκαν αθώοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα