Τρία θέματα «φωτιά» για ΓΣΕΕ και θεσμούς

Τρία θέματα «φωτιά» για ΓΣΕΕ και θεσμούς18.05.2018Πρόσωπα

Συλλογικές συμβάσεις, διαιτησία και «κυρίαρχος» εργοδοτικός φορέας ήταν τα αγκάθια της συνάντησης

Τρία σημαντικά θέματα για μεταμνημονιακή εξέλιξη της ελληνικής αγοράς εργασίας -και συγκεκριμένα η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, ο τρόπος καθορισμού του «κυρίαρχου» ανά κλάδο ή επάγγελμα εργοδοτικού φορέα και η διαιτησία- βρέθηκαν χθες στο μικροσκόπιο των τεχνοκρατών της ΓΣΕΕ

και των θεσμών, εν όψει της σημερινής συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της ΓΣΕΕ υποστήριξαν ότι επί των εργασιακών υπάρχει συναίνεση μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων της χώρας. Νομικοί της Γενικής Συνομοσπονδίας επανέλαβαν ότι τα συνδικάτα είναι υπέρ των βελτιώσεων στο πλαίσιο του υφιστάμενου συστήματος της εργασιακής διαπραγμάτευσης, μεσολάβησης και διαιτησίας και, όπως χαρακτηριστικά φέρεται ότι τόνισαν, επιθυμούν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη διαπραγμάτευση και τη μεσολάβηση παρά στη διαιτησία, για να αποφευχθούν τα μειονεκτήματα που παρουσιάστηκαν στο παρελθόν.

Οι τεχνοκράτες της ΓΣΕΕ τόνισαν ότι με δεδομένη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επανέφερε την υποχρεωτική διαιτησία (εισήχθη στον νόμο 4303/2014), θεωρούν ότι η διαδικασία που έχει θεσπιστεί είναι επαρκής και πλήρης για το σύστημα που διέπει τόσο τη μεσολάβηση όσο και τη διαιτησία. Ως εκ τούτου, επιθυμούν να παραμείνουν σε ισχύ οι διατάξεις του νόμου.

Οσον αφορά την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, όπως έχει νομοθετηθεί να ισχύει από τον Αύγουστο και μετά, το νομικό επιτελείο της ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτική και να εφαρμόζεται στο σύνολο ενός κλάδου ή ενός επαγγέλματος, εφόσον τα μέλη του εργοδοτικού φορέα που συνυπογράφει τη ΣΣΕ καλύπτουν τουλάχιστον το 51% των απασχολουμένων. Το κριτήριο αντιπροσωπευτικότητας, σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία, μπορεί να υπολογίζεται με βάση το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας. Σημειώνεται ότι σήμερα στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των θεσμών είναι για τη 1 το μεσημέρι τα εργασιακά θέματα και για τις 4 το απόγευμα τα ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας.

Keywords
Τυχαία Θέματα