Ξήλωσαν τους αρχηγούς της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής!

Ξήλωσαν τους αρχηγούς της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής!06.08.2018Πρόσωπα

Καθυστερημένες «καρατομήσεις» από το έκτακτο ΚΥΣΕΑ για τους Τσουβάλα και Τερζούδη. Στη θέση τους οι Ανδρικόπουλος και Ματθαιόπουλος

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση και ενώ όλοι οι ιθύνοντες ψάχνουν ακόμη να βρουν τα... λάθη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό τη μαύρη νύχτα της 23ης Ιουλίου, όταν και θρηνήσαμε τον χαμό 90 -τουλάχιστον- ανθρώπων, βρίσκεται τις

τελευταίες ημέρες σε εξέλιξη ένα μαζικό «ξήλωμα» των προσώπων που κατείχαν θέσεις-κλειδιά. Την αρχή έκανε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ενώ χθες καρατομήθηκαν οι επικεφαλής σε Πυροσβεστική και Αστυνομία Σωτήριος Τερζούδης και Κωνσταντίνος Τσουβάλας αντίστοιχα.

Η αντίστροφη μέτρηση για την καρατόμηση των δύο αρχηγών άρχισε ουσιαστικά την Παρασκευή, όταν ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Νίκου Τόσκα. Με δεδομένα τη «μουρμούρα» που υπάρχει ήδη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και το «μπαλάκι» ευθυνών για την εθνική τραγωδία, αναμένεται το επόμενο διάστημα να συνεχιστούν οι απομακρύνσεις στελεχών με σημαίνοντα ρόλο, με απώτερους στόχους να διασωθεί η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα και να ανοίξει ο δρόμος για ανασχηματισμό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η απομάκρυνση του νυν γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, καθώς το κλίμα έχει βαρύνει πάρα πολύ μετά τις αστοχίες που χρεώθηκε για τη διαχείριση της κρίσης στο Μάτι.

Τις αποφάσεις της συνεδρίασης του έκτακτου Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) ανακοίνωσε χθες το απόγευμα το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής αναλαμβάνει ο έως σήμερα υπαρχηγός της, ο αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος, και νέος αρχηγός της Αστυνομίας ο έως σήμερα υπαρχηγός της, ο αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος. Παράλληλα, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και οι αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας. Αλλωστε, όπως έχει γίνει γνωστό, υπάρχει σχέδιο για θεσμοθέτηση υφυπουργείου και ανώτατου συμβουλίου Πολιτικής Προστασίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προ των πυλών βρίσκονται και αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, σε μια προσπάθεια κατευνασμού της κοινής γνώμης μετά την τραγωδία στην ανατολική Αττική.

Αντιδράσεις

Δριμύτατη ήταν η κριτική της αντιπολίτευσης εις βάρος του πρωθυπουργού μετά την απομάκρυνση των επικεφαλής σε ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική. Επισημαίνοντας ότι «ο ίδιος και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε αποδρομή», η Ν.Δ. κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως φεύγοντας «τακτοποιεί τους εναπομείναντες δικούς του ανθρώπους, επιλέγοντας με κομματικά κριτήρια την ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας». Στο μεταξύ, άμεση ήταν η αντίδραση και από το ΚΙΝ.ΑΛ., με την υπεύθυνη Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη του κόμματος Εύη Χριστοφιλοπούλου να σημειώνει: «Εις μάτην νομίζουν ότι έτσι θα απαλλάξουν από τις ευθύνες τους τον κ. Τσίπρα και την ανίκανη κυβέρνησή του. Εχουν τελειώσει».

----

Μύδροι από τη Ν.Δ. για τις ευθύνες του Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει στο στόχαστρο της Ν.Δ., η οποία συνεχίζει να ζητά έμπρακτη ανάληψη ευθυνών από τον πρωθυπουργό. «Οι ευθύνες για την τραγωδία στην ανατολική Αττική έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος αρκείται σε μια παραίτηση με χρονοκαθυστέρηση και συνεχίζει να περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του τον υπουργό Εσωτερικών, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής. Ολοι τους, προφανώς, όπως και η περιφερειάρχης Αττικής, αισθάνονται άνετα στις θέσεις τους, έτοιμοι να διαχειριστούν την επόμενη κρίση» τονίζει το Μοσχάτο στον απόηχο της παραίτησης Τόσκα και της παράδοσης - παραλαβής του χαρτοφυλακίου της Πολιτικής Προστασίας από τον Πάνο Σκουρλέτη.

Για «αποκεφαλισμούς» με στόχο τη σωτηρία της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Λευτέρης Αυγενάκης και αναρωτήθηκε «πόσοι ακόμα θα πρέπει να θυσιαστούν για την πολιτική σωτηρία των Τσίπρα - Καμμένου;» «Οι νεκροί, το πένθος και η καταστροφή μιας ολόκληρης περιοχής εξαιτίας καταφανούς και απαράδεκτης ανικανότητας απαιτούν κάτι πολύ περισσότερο από μια προκλητικά καθυστερημένη παραίτηση και μια κενή περιεχομένου ανάληψη πολιτικής ευθύνης» τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έκανε την Ελλάδα «μεσίστια χώρα».

Για εγκληματικές παραλείψεις σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου κάνει λόγο ο κ. Βορίδης, ενώ ο Μακάριος Λαζαρίδης ανέφερε ότι η διαχείριση της εθνικής τραγωδίας από την κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από ανικανότητα, κυνισμό και συγκάλυψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα