Ανώγεια: Ενα εκπληκτικό γκράφιτι για τον Ξυλούρη!

Ανώγεια: Ενα εκπληκτικό γκράφιτι για τον Ξυλούρη!06.08.2018Ρεπορτάζ

Κοσμεί από προχθές την είσοδο του χωριού. Εργο τέχνης δίνει ζωή και στο «στοιχειωμένο» ξενοδοχείο της Νάξου

Ε να καλό γκράφιτι, φτιαγμένο με μεράκι από χέρια καλλιτεχνών που αγαπούν τη δουλειά τους, μπορεί να δώσει νέα πνοή σε έναν τοίχο, σε ένα κτίριο, ακόμη και σε μια ολόκληρη πόλη...

Τέτοιο είναι και το εκπληκτικό γκράφιτι που απεικονίζει τον Νίκο Ξυλούρη και βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου

στην είσοδο των Ανωγείων, με τον «Αρχάγγελο της Κρήτης» να υποδέχεται τους επισκέπτες του ιστορικού χωριού.

Ο καλλιτέχνης που σχεδίασε το γκράφιτι είναι ο Αλέξανδρος Ραπτάκης, η υπογραφή του οποίου συνοδεύει πολλά γκράφιτι σε διάφορες περιοχές της Κρήτης.

Ο κ. Ραπτάκης άρχισε τη δημιουργία του συγκεκριμένου γκράφιτι το πρωί του Σαββάτου και λίγο προτού δύσει ο ήλιος την ολοκλήρωσε. Δίπλα από την εικόνα του Νίκου Ξυλούρη είναι γραμμένοι οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου: «Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε, αδερφέ μου, απ’ τον κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να αλλάξουμε τον κόσμο».

Στη Νάξο οι ξεχασμένοι τοίχοι ενός εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου στο Αλυκό πλέον απέκτησαν πάλι ζωή!

Ο «Wild Drawing» (WD) είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους καλλιτέχνες δρόμου (street artists) των τελευταίων ετών, ενώ αγαπά ιδιαιτέρως τη χώρα μας και τα τελευταία χρόνια έχει ως βάση του την Αθήνα.

Φέτος επέστρεψε στη Νάξο έπειτα από τρία χρόνια, αυτή τη φορά ως επίσημος προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Νάξου 2018. Στο πρότζεκτ του με τίτλο «Απείθαρχες Μέρες» ο WD παρουσιάζει μια σειρά τοιχογραφιών στο ίδιο σημείο όπου είχε αφήσει το στίγμα του το 2015, στο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο στο Αλυκό της Νάξου.

Δουλεύοντας για μία εβδομάδα σε μια ανοιχτή γκαλερί, προσβάσιμη σε όλους, παρουσιάζει την τέχνη του που επικοινωνεί άμεσα, γίνεται σημείο αναφοράς και τελικά αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και του χώρου.

Τοιχογραφίες

Τα έργα του WD χαρακτηρίζονται από τον πειραματικό χαρακτήρα τους, την ελεύθερη δημιουργία και τη συνομιλία με το περιβάλλον. Αποτελούν μια διαφορετική ανάγνωση του «Around and About» (Στη Νάξο Πέριξ), μιας εικαστικής έκθεσης που αναπτύσσεται με επίκεντρο τον Πύργο Μπαζαίου, στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ Νάξου.

Ενα ενιαίο έργο τέχνης που πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα σε αυτή τη μορφή: ένας καλλιτέχνης δημιουργεί πολλαπλές τοιχογραφίες σε ένα σημείο, μετατρέποντάς το τελικά σε μια έκθεση ανοιχτή στο κοινό.

Keywords
Τυχαία Θέματα