Ξαφνικά καλοπιάσματα από τον Μοσκοβισί μετά το χαστούκι της Κομισιόν

Ξαφνικά καλοπιάσματα από τον Μοσκοβισί μετά το χαστούκι της Κομισιόν01.03.2019Πρόσωπα

Μαστίγιο και καρότο από τον γνωστό χαρτογιακά των Βρυξελλών Πιερ Μοσκοβισί!

Ο επίτροπος Οικονομικών ήρθε στην Αθήνα και άρχισε τα καλοπιάσματα, σαν να έχουμε στη γη των λωτοφάγων ξεχάσει τους ισχυρούς εκβιασμούς της Κομισιόν στη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Σε αυτή διατυπώνονται προς την ελληνική κυβέρνηση αυστηρές συστάσεις για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων αλλά και δυσφορία για

ορισμένα φιλολαϊκά μέτρα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού. Ωστόσο ο Γάλλος αξιωματούχος, που ολοκληρώνει τη θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχοντας στο μυαλό του μια πολιτική καριέρα ως... σοσιαλιστής, φόρεσε το καλό του προσωπείο στην ελληνική πρωτεύουσα κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και μιλώντας σε επιτροπές της Βουλής.

Ο κ. Μοσκοβισί με έμμεσες αιχμές τόσο κατά του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Γερμανού Μ. Βέμπερ όσο και κατά του Β. Σόιμπλε έκανε αναφορά σε «μη ρεαλιστικά πλεονάσματα», αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς κατά του Βερολίνου. Προσπάθησε δηλαδή να αποποιηθεί τις μεγάλες ευθύνες που έχουν οι Βρυξέλλες και ο ίδιος προσωπικά γι' αυτά τα θηριώδη πλεονάσματα, τα οποία πληρώνουμε και θα πληρώνουμε με το αίμα μας. Ο Γάλλος αξιωματούχος υποστήριξε ότι «άλλοι τα επέβαλαν και έγιναν δεκτά» εννοώντας φυσικά τον Σόιμπλε.

«Αδειασμα» της Πειραιώς

Παράλληλα «άδειασε» τη Ν.Δ. που, ως γνωστόν, υποστηρίζει τον Βέμπερ και η οποία διά του Κυριάκου Μητσοτάκη δηλώνει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τα πλεονάσματα. «O κ. Βέμπερ είναι ένας καλός συνομιλητής, συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά. Το ΕΛΚ είναι ένα κόμμα απόλυτα σεβαστό, όμως ανήκε στο CDU στη Γερμανία. Και μην ξεχνάμε ότι ο εκπρόσωπος του CDU, που ήταν τότε υπουργός Οικονομικών (σ.σ.: εννοεί τον Σόιμπλε), θα μπορούσε να έχει μια πιο ευέλικτη θέση, αυτό θα βοηθούσε και εσάς και εμάς» είπε, παραπέμποντας για το μέλλον το ενδεχόμενο μείωσης των πλεονασμάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο επίτροπο προσπάθησε να δώσει τη μεταμνημονιακή διάσταση της επίσκεψης. «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια στο πλαίσιο κάποιου μνημονίου, δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά συμβουλές» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Είμαστε συνεργάτες και δεν βρισκόμαστε στο σημείο που ήμασταν, όταν εσείς ήσασταν οι δανειστές και εμείς οι δανειζόμενοι» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα