Πόρισμα-φωτιά για τη Novartis

Πόρισμα-φωτιά για τη Novartis01.03.2019Παρασκήνιο

Παραδόθηκαν οι (πρώτες!) 3.000 σελίδες με τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, που φαίνεται ότι «αγγίζουν» και πολιτικούς

Τις πρώτες κλήσεις σε πολιτικά πρόσωπα που φέρεται ότι εμπλέκονται στο αποκαλούμενο «σκάνδαλο της Novartis» «ξεκλειδώνει» το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που αφορά την τιμολόγηση των σκευασμάτων του φαρμακευτικού κολοσσού από το 2006 έως το 2014, το οποίο βρίσκεται πλέον στα χέρια των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς.

Το πόρισμα, το οποίο παραδόθηκε στους εισαγγελικούς λειτουργούς, αριθμεί περίπου

3.000 σελίδες και περιλαμβάνει εκατοντάδες στοιχεία από διαφορετικές πηγές, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και στοιχεία από χώρες του εξωτερικού, τα οποία έχουν διασταυρωθεί και αξιολογηθεί από τους επιθεωρητές, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε υπερτιμολόγηση συγκεκριμένων φαρμάκων και κατ' επέκταση να καταλογιστούν ευθύνες στους εμπλεκόμενους κρατικούς λειτουργούς.

Συγκεκριμένα, η έρευνα των ελεγκτών αφορά το σκέλος της τιμολόγησης των φαρμάκων στην Ελλάδα με τη συγκέντρωση συγκριτικών στοιχείων και από άλλες χώρες την περίοδο 2006-2014 και, σύμφωνα με όσα αναφέρουν πληροφορίες, οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης κατέγραψαν αναλυτικά τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προκειμένου συγκεκριμένα σκευάσματα της Novartis -όπως φέρεται οι ίδιοι να διαπίστωσαν- να υπερτιμολογούνται και να πωλούνται… χρυσά στους ασθενείς.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας βρέθηκαν ειδικότερα τουλάχιστον πέντε φάρμακα της Novartis, τα οποία απευθύνονταν σε καρκινοπαθείς ή σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης, ενώ, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, μεγάλος όγκος σκευασμάτων με ιδιαίτερα υψηλές τιμές φέρεται ότι εντοπίστηκε τη διετία 2012-2014.

Πανάκριβα

Ειδικότερα, πέντε σκευάσματα της ελεγχόμενης φαρμακευτικής εταιρίας φέρεται ότι πωλούνταν πανάκριβα, εκτοξεύοντας τη φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και τις δαπάνες των ίδιων των ασθενών.

Κι αυτό καθώς σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος των φαρμάκων δεν καλυπτόταν από τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να καταβάλλουν από την τσέπη τους το τσουχτερό αντίτιμο προκειμένου να λάβουν τη θεραπεία που τους υποδείκνυαν οι γιατροί τους. Μάλιστα, το κόστος για τις εν λόγω φαρμακευτικές αγωγές άγγιζε ακόμη και το ιλιγγιώδες ποσό των 1.000 ευρώ για μόνο ένα σκεύασμα, με τους ασθενείς να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στη δυσβάσταχτη αυτή δαπάνη.

Πρώτα θα γίνουν οι κλήσεις και μετά οι ποινικές διώξεις

Οι εκτιμήσεις των ελεγκτών για το θέμα της τιμολόγησης των συγκεκριμένων φαρμάκων, αν και αποτελούν μόνο ένα κομμάτι στο παζλ του αποκαλουμένου «σκανδάλου της Novartis», αναμένεται να συνδράμουν σημαντικά στην έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και πολιτικοί.

Στο πόρισμα δεν κατονομάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, όμως οι εισαγγελικές Αρχές αξιολογώντας τα στοιχεία ανά περίοδο θα κρίνουν ποιοι από τους δέκα πρώην υπουργούς θα κληθούν να δώσουν ανωμοτί κατάθεση ενώπιόν τους, με διερευνώμενο αδίκημα τη δωροδοκία και ποιοι θα βγουν... καθαροί από την εισαγγελική έρευνα.

Για τους δεύτερους εκτιμάται ότι η παράδοση του επίμαχου πορίσματος θα αποτελέσει και το τέλος της διαδικασίας ελέγχου τους, καθώς οι εισαγγελείς θα ζητήσουν την αρχειοθέτηση της δικογραφίας. Σε κάθε περίπτωση, απόφαση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς είναι να μην προχωρήσει στην απευθείας άσκηση ποινικών διώξεων, αλλά στην κλήτευση εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων και μη, με την ιδιότητα των υπόπτων.

Την ίδια ώρα, το πόρισμα ανοίγει τον δρόμο για τον υπολογισμό της ζημίας που φέρεται ότι υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία ανεπίσημα εκτιμάται ότι τη διερευνώμενη περίοδο ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα