Με ηχηρές απουσίες άρχισε το συνέδριο στους Δελφούς

Με ηχηρές απουσίες άρχισε το συνέδριο στους Δελφούς01.03.2019Πρόσωπα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του τέταρτου Οικονομικού Φόρουμ

Αποστολή
Μύρνα Νικολαΐδου

Με ανοιξιάτικο καιρό αλλά σε έντονο προεκλογικό κλίμα άρχισε χθες το 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, παρουσία πλήθους πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.

Την έναρξη των εργασιών του τετραήμερου φόρουμ κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τον οποίο υποδέχθηκε η χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Ιτέας, η οποία έψαλε τον εθνικό ύμνο. Στις πρώτες θέσεις

κάθονταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης, ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο Κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Λίγο πιο πίσω ήταν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος φαινόταν μάλλον κουρασμένος, ενδεχομένως και εξαιτίας του πρόσφατου ταξιδιού του στην Κύπρο. Οι προαναφερθέντες είναι μεταξύ των ομιλητών στο Φόρουμ των Δελφών, που δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ένα από τα μεγαλύτερα -ή ακόμη και το μεγαλύτερο- των Βαλκανίων. Φιλοξενεί 2.500 άτομα, πάνω από 500 ομιλητές και 200 διαπιστευμένους δημοσιογράφους από 32 χώρες.

Ωστόσο, όσο ηχηρές είναι οι παρουσίες, άλλο τόσο σημαντικές είναι και οι απουσίες. Τη συμμετοχή του στη διοργάνωση ακύρωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη λόγω του Euro Working Group. Αλλά και από τη Ν.Δ., η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες του φόρουμ λόγω των πρόσφατων καταστροφών στα Χανιά.

Πάντως, στους διαδρόμους έντονο ήταν το άρωμα των εκλογών και δη των ευρωεκλογών, καθώς η πρώτη -και μάλιστα αρκετά ζωηρή- συζήτηση έγινε μεταξύ του κ. Παπαδημούλη και του κ. Μεϊμαράκη. Εκεί μάθαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, του Πρασίνους αλλά και τους Φιλελευθέρους, προκειμένου να φράξει τον δρόμο στον υποψήφιο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ προς την προεδρία της Κομισιόν. Ηδη ακούγεται το όνομα της ισχυρής επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ ως πιθανής διαδόχου του Γιούνκερ.

Εντός των τειχών, μας είπαν ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν και πάλι με σταυρό, με ακόμη και τα μεγάλα φαβορί να ανησυχούν. Οσο για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους δανειστές, κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα