Βούλιαξε ξανά η Βενετία, ενώ χιονοστιβάδα απειλεί χωριά

Βούλιαξε ξανά η Βενετία, ενώ χιονοστιβάδα απειλεί χωριά25.11.2019Ειδήσεις

Βούλιαξε ξανά η Βενετία, ενώ χιονοστιβάδα απειλεί χωριά

Από τη
Θεανώ Καρούτα 

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο η Γαλλία και η Ιταλία, με τις σαρωτικές πλημμύρες να έχουν προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Συγκεκριμένα, ένας άνθρωπος βρέθηκε χθες νεκρός κοντά στο Μουί,

μεταξύ της Νίκαιας και της Μασσαλίας, ενώ άλλο ένα πτώμα βρέθηκε μέσα σε αυτοκίνητο στο χωριό Καμπάς. Νωρίτερα, η αστυνομία είχε αναφερθεί σε δύο αγνοουμένους, ωστόσο δεν έκανε σαφές αν οι δύο σοροί που βρέθηκαν ανήκουν σε αυτούς.

Με τα ποτάμια να υπερχειλίζουν στα νοτιοανατολικά της χώρας προκλήθηκαν επίσης πολλές υλικές ζημιές. Εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν και 4.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Δέντρα, οχήματα και βάρκες παρασύρθηκαν από ορμητικούς χειμάρρους.

Οι βροχοπτώσεις συνεχίστηκαν και χθες, με μικρότερη όμως ένταση, κάτι που διευκόλυνε ελαφρώς το έργο των διασωστών, οι οποίοι έσπευσαν να απεγκλωβίσουν τραυματίες. Στα δύο διαμερίσματα της Γαλλίας που έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό από τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, στις Παράκτιες Αλπεις και στη Βαρ, οι 1.600 πυροσβέστες που έχουν κινητοποιηθεί έχουν λάβει χιλιάδες κλήσεις ήδη από την Παρασκευή.

Οι Αρχές εξέφρασαν την ανησυχία ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και πως «οι πλημμύρες (…) θα εξακολουθήσουν να επιδεινώνονται», ενώ έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να «παραμένουν στα σπίτια τους και να μη χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους αν δεν υπάρχει άμεση ανάγκη». Και στην Ιταλία η κατάσταση δεν ήταν ευκολότερη.

Ακραία καιρικά φαινόμενα βύθισαν εκ νέου τη Βενετία κάτω από το νερό, ενώ το Πιεμόντε βρίσκεται αντιμέτωπο με σφοδρές βροχοπτώσεις, με την περιοχή της Αλεξάνδρειας (νότια του Τορίνο) να βρίσκεται σε κρισιμότερη κατάσταση, καθώς 200 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν και 600 έχουν αποκλειστεί.

Συναγερμός

Η γειτονική Λιγουρία παρέμεινε χθες για τρίτη ημέρα σε κόκκινο συναγερμό, καθώς εξαιτίας των χειμάρρων λάσπης έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Γένοβα με τη Βεντιμίλια, στα σύνορα με τη Γαλλία. Βορειότερα, στη Βάλε Ντ' Αόστα, 500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν μετά το κλείσιμο πολλών επαρχιακών δρόμων εξαιτίας του υψηλού κινδύνου χιονοστιβάδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα