Μετρούν τις πληγές τους σε Θάσο και Χαλκιδική!

Μετρούν τις πληγές τους σε Θάσο και Χαλκιδική!25.11.2019Ρεπορτάζ

Στο έλεος της νεροποντής! «Βομβαρδισμένα» τοπία, με δρόμους, σπίτια και επιχειρήσεις να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές

Τις πληγές της μετρά η Θάσος, μετά την έντονη βροχόπτωση που έπληξε το νησί τα τελευταία 24ωρα. 

Δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους και παρέσυραν αυτοκίνητα και ό,τι άλλο βρέθηκε στο διάβα τους, ενώ ρέματα και αρδευτικά κανάλια υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα πολλά σημεία του οδικού δικτύου

να καταστούν μη προσβάσιμα.

Επιπλέον, χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να απεγκλωβιστούν κάτοικοι σε οικισμούς, διότι το νερό μπήκε ορμητικά στα σπίτια τους.

Παραλίες του νησιού θυμίζουν βομβαρδισμένα τοπία και πολλά σπίτια και επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Εξι περιοχές του νησιού κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έπειτα από σχετικό αίτημα του Δήμου Θάσου.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σήμερα, Δευτέρα 25/11, όλα τα σχολεία στη Θάσο θα παραμείνουν κλειστά, διότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα καθιστούν επικίνδυνη την προσέλευση και παραμονή των μαθητών στις σχολικές μονάδες.

Σοβαρά προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας αντιμετώπισε και η Χαλκιδική. Η Ολυμπιάδα «βούλιαξε» στο νερό και στη λάσπη, ενώ σε αρκετές περιοχές του νομού προκλήθηκαν ζημιές και σε επαρχιακούς δρόμους, λόγω συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών.

Τα νερά παρέσυραν αυτοκίνητα, ακόμη και ένα κοντέινερ, ενώ οι αυλές σπιτιών έχουν γεμίσει πέτρες, πρανή και φερτά υλικά. Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση, ενώ όλη τη νύχτα μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου Αριστοτέλη προχώρησαν στη διάνοιξη και στον καθαρισμό των δύο μεγάλων ρεμάτων της Ολυμπιάδας που υπερχείλισαν και «έπνιξαν» την περιοχή.

Σύσκεψη

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σταματήσουμε ούτε τη νύχτα! Ζητήσαμε ειδικό φωτισμό από την ΕΜΑΚ για να κερδίσουμε και τις βραδινές ώρες!»

Σημειώνεται ότι έλαβε χώρα ευρεία σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κακοκαιρία.

Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστας Μπαγινέτας, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, ο δήμαρχος Πολυγύρου και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Στρατού.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι φορείς βρίσκονται επί ποδός, ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα προβλήματα και να προλάβουν τα χειρότερα, διότι οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα