«Βούλιαξε» η Σιάτιστα από σύγχρονους καβαλάρηδες

«Βούλιαξε» η Σιάτιστα από σύγχρονους καβαλάρηδες17.08.2018Περιφέρεια

Πάνω από 2.000 επισκέπτες ανήμερα της Παναγίας παρακολούθησαν τους ιππείς να προσκυνούν τη θαυματουργή εικόνα

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Κάθε χρόνο ανήμερα την Κοίμηση της Παναγίας δεκάδες κάτοικοι της Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου στην Κοζάνη σηκώνονται από νωρίς το πρωί. Σελώνουν τ' άλογό τους, του φορούν στολίδια και χαϊμαλιά, στερεώνουν στη μέση του με δερμάτινη ίγκλα ένα άσπρο μαξιλάρι κεντημένο, το οποίο τοποθετείται πάνω

από τη σέλα και οι ίδιοι ντύνονται με όμορφες φορεσιές και δένουν στον λαιμό τους μεταξωτά μαντίλια.

Ανεβαίνουν στα άλογά τους και πηγαίνουν να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, στην Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Μικρόκαστρο, μόλις 12 χιλιόμετρα από τη Σιάτιστα. Μόνο που οι σύγχρονοι καβαλάρηδες κάθε χρόνο γίνονται όλο και περισσότεροι στην αναβίωση ενός από τα γραφικότερα έθιμα σε όλη τη χώρα.

Το έθιμο κρατά από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με αυτό, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο οι Τούρκοι επέτρεπαν στους Ελληνες να καβαλούν τα άλογά τους και να πηγαίνουν στο Μικρόκαστρο για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, που, κατά τους κατοίκους, έχει συνδεθεί με δεκάδες θαύματα. Οι Ελληνες μετά το προσκύνημα έστηναν γιορτή λίγο έξω από τη Σιάτιστα, γλεντούσαν τις λιγοστές ώρες ελευθερίας τους και επέστρεφαν καβάλα στα άλογά τους. Ετσι και στη σύγχρονη εποχή, οι καβαλάρηδες προσκυνούν και με την επιστροφή τους στήνουν τρικούβερτο γλέντι.

Το έθιμο παραμένει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου και ο δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος σχολιάζει στη «δημοκρατία» πως αναβιώνει κάθε χρόνο με όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν σε αυτό. «Οι νέοι επιστρέφουν λόγω της κρίσης στην παράδοση. Το έθιμο συνδυάζει θρησκεία, παράδοση, ψυχαγωγία, λεβεντιά και τόλμη» τονίζει. Στις φετινές εκδηλώσεις συμμετείχαν εννέα παρέες με 185 άλογα, ενώ, όπως λέει ο δήμαρχος Βοΐου, η Σιάτιστα βούλιαξε από κόσμο. «Φέτος σημειώθηκε ρεκόρ επισκεπτών και η πληρότητα άγγιξε το 100%» καταλήγει ο κ. Λαμπρόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα