Συμφωνία Αθήνας - Βερολίνου στο Προσφυγικό. Πόσοι φεύγουν, πόσοι έρχονται

Συμφωνία Αθήνας - Βερολίνου στο Προσφυγικό. Πόσοι φεύγουν, πόσοι έρχονται 17.08.2018Παρασκήνιο

Οι αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια, το Κυπριακό και το «Δουβλίνο 4»

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου για το Προσφυγικό και θεωρείται θέμα ημερών ή και ωρών να πέσουν οι υπογραφές.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας η Αθήνα

εκτιμά ότι θα επαναπροωθηθούν από το Βερολίνο στην Ελλάδα 1.800 άτομα έως το τέλος του 2018, ενώ η γερμανική πλευρά θα πρέπει να δεχθεί, στο πλαίσιο των επανενώσεων, σταδιακά από την Ελλάδα 2.900 πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα λάβει και κάποια επιπλέον κονδύλια από τη Γερμανία, που επιθυμεί διακαώς να διαμοιράσει το πρόβλημα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ηδη η ισπανική κυβέρνηση έχει υπογράψει ανάλογη συμφωνία με το Βερολίνο, ενώ έπονται και άλλες χώρες.

Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι θα υπάρχει ισορροπία στις ανταλλαγές, διαψεύδοντας έτσι όσους διαβλέπουν θεαματική αύξηση των προσφύγων, σημειώνοντας ότι «ο αριθμός όσων έρθουν σε βάθος διετίας από το Βερολίνο θα είναι περίπου ίσος με τον αριθμό όσων φύγουν από την Ελλάδα για τη Γερμανία λόγω των επανενώσεων των οικογενειών».

Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν επίσης λόγο για συμμαχία Αθήνας, Μαδρίτης και Βερολίνου στο Προσφυγικό, έναντι του σκληρού άξονα των χωρών του Βίσεγκραντ και της Αυστρίας, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφήνοντας να εννοηθεί παράλληλα ότι η Ελλάδα θα έχει πολλαπλά οφέλη σε γεωπολιτικά θέματα.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο ανοίγει εκ νέου το Κυπριακό και η Αθήνα προσδοκά στη γερμανική στήριξη, ενώ την ίδια ώρα προκαλούν μεγάλες ανησυχίες οι αλλαγές συνόρων που «σιγοβράζουν» στα Βαλκάνια, όπου το Βερολίνο παίζει περίεργα παιχνίδια. Στη συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας που θα υπογραφεί αρχικά μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων και εν συνεχεία από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, Αθήνα και Βερολίνο τάσσονται υπέρ ενός «Δουβλίνου 4».

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτιμούν πως το «Δουβλίνο 4» δεν μπορεί να υπάρξει στη διάρκεια της αυστριακής προεδρίας λόγω της αντιμεταναστευτικής στάσης της Βιένης, μπορεί όμως, όπως λένε, να επιτευχθεί εντός του α΄ εξαμήνου του 2019, επί ρουμανικής προεδρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα