Εγκύκλιος από τον ΕΦΚΑ για συμψηφισμό των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών

Εγκύκλιος από τον ΕΦΚΑ για συμψηφισμό των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών26.07.2018Οικονομία

Με τις πάσης φύσεως καθυστερούμενες εισφορές θα συμψηφίζονται τυχόν αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με νεότερη εγκύκλιο.

O συμψηφισμός ή η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών αφορά χρηματικά ποσά που έχουν καταβληθεί αχρεώστητα υπέρ της κύριας ασφάλισης και λοιπών κλάδων - παροχών του Ενιαίου

Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και χρηματικά ποσά που συνεισπράττονται υπέρ ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα.

Ως αχρεώστητες καταβληθείσες εισφορές νοούνται τα χρηματικά ποσά των εισφορών που καταβάλλονται στον ΕΦΚΑ για οποιαδήποτε αιτία και για τα οποία, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής τους.

Ενδεικτικές περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών αποτελούν η καταβολή εισφορών υψηλότερων των απαιτητών ασφαλιστέων αποδοχών, η υπερβάλλουσα καταβολή εισφορών πάνω από το οφειλόμενο ποσό, η μεταβολή χρόνου ασφάλισης, η υπερείσπραξη από το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων και η επιστροφή εισφορών λόγω διπλής ασφάλισης για υγειονομική περίθαλψη σε φορέα πριν από την έναρξη του ΕΦΚΑ.

Εφόσον μετά τη διενέργεια ελέγχου και την πραγματοποίηση συμψηφισμού προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, αυτό επιστρέφεται άτοκα στους δικαιούχους.

Κατ' εξαίρεση, το πιστωτικό υπόλοιπο επιστρέφεται εντόκως, μόνο έπειτα από αμετάκλητη απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου, από τα διαλαμβανόμενα της οποίας θα προκύπτει ρητά η έντοκη επιστροφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα