ΤτΕ: Αλλα δύο χρόνια capital controls «βλέπουν» οι πολίτες

ΤτΕ: Αλλα δύο χρόνια capital controls «βλέπουν» οι πολίτες09.11.2017Οικονομία

Την εκτίμηση ότι τα capital controls δεν πρόκειται να καταργηθούν προτού παρέλθουν δύο χρόνια διατυπώνει η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος.

Παράλληλα, το επίπεδο εμπιστοσύνης

του κοινού και του επιχειρηματικού τομέα στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος είναι χαμηλό. Οι συμμετέχοντες από το ευρύ κοινό απάντησαν ότι έχουν επηρεαστεί από τους περιορισμούς, καθώς συχνά εξαντλούν τα όρια ανάληψης μετρητών.

Επίσης, ανέφεραν ότι έχουν μειώσει τη χρήση μετρητών. Οι επιχειρήσεις επισήμαναν αρνητικές επιδράσεις των περιορισμών, εμφανείς σε διάφορες πτυχές της δραστηριότητάς τους, π.χ. έγκαιρη είσπραξη από τους πελάτες, όροι πληρωμής των προμηθευτών και ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας συμβούλων Alvarez & Marsal Ελλάς (A&M), σε συνεργασία με την Kantar TNS, ο περισσότερος κόσμος είναι μάλλον ανεπαρκώς ενημερωμένος σε σχέση με τους ισχύοντες περιορισμούς, ενώ οι επιχειρήσεις είναι περισσότερο ενημερωμένες, ειδικά οι μεγαλύτερες.

Τα capital controls, πάντως, έχουν επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρότερων, εξαιτίας της υπάρχουσας αβεβαιότητας.

Στον αντίποδα, θετικά επέδρασαν οι περιορισμοί στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, κάτι που αποτυπώνεται στην ταχεία αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), και της εγκατάστασης τερματικών αποδοχής καρτών (POS).
Οσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, η προοδευτική χαλάρωση και εν τέλει η άρση των περιορισμών θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα, σύμφωνα με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους θεσμικούς φορείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα