ΕΔΟΕΑΠ: Λύση λίγο πριν το λουκέτο!

ΕΔΟΕΑΠ: Λύση λίγο πριν το λουκέτο!09.11.2017Επιχειρήσεις

Η τροπολογία για τις εισφορές και η μαζική συμμετοχή στις κάλπες των ασφαλισμένων

Aναδρομική αύξηση των εισφορών που θα πληρώσουν εργαζόμενοι και εργοδότες για τη στήριξη του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) από την 1η Ιανουαρίου προβλέπει

η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Αντιθέτως, ο πρόσθετος πόρος ύψους 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ, ο οποίος θα καθιερωθεί για τη χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ, δεν θα ισχύσει αναδρομικά, αλλά από την 1η Δεκεμβρίου.

Η μη αναδρομική επιβολή του πρόσθετου πόρου ήταν αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην τροπολογία, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή.

Πιο αναλυτικά, η τροπολογία ορίζει ότι:
• Οι εισφορές των εργαζομένων αυξάνονται στο 7,05% των μηνιαίων αποδοχών (3,5% για επικούρηση, 2,55% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και 1% για εφάπαξ) και των εργοδοτών στο 8,05% (3,5% για επικούρηση και 4,55% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Για τους συνταξιούχους η εισφορά θα είναι 5%.

• Η αναπροσαρμογή των εισφορών θα επιβληθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017 και το επιπλέον ποσό που προκύπτει σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς εισφορών θα αποπληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

• Διευρύνεται ο κύκλος των ασφαλισμένων στον ΕΔΟΕΑΠ, καθώς εντάσσονται στον οργανισμό «οι εργαζόμενοι στον Τύπο και σε ομοειδή επαγγέλματα, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η συμμετοχή τους σε επαγγελματικές οργανώσεις». Ετσι, στο ταμείο υπάγονται όλοι οι μισθωτοί σε επιχειρήσεις ΜΜΕ και ψυχαγωγίας, «ανεξαρτήτως του τρόπου διανομής, εκπομπής ή μετάδοσής τους, καθώς και σε πρακτορεία ειδήσεων και γραφεία Τύπου».
Στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ υπάγονται και οι ιδιοκτήτες, εταίροι, μέτοχοι των παραπάνω επιχειρήσεων, ανάλογα με τη νομική τους μορφή, και έως δύο φυσικά πρόσωπα ανά μέσο, με βάση το ποσοστό συμμετοχής στο κεφάλαιο της σχετικής επιχείρησης. Στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ εντάσσονται και οι συνταξιούχοι του Οργανισμού.

• Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ θα είναι πλέον 11μελές, με τριετή θητεία και θα περιλαμβάνει εκπρόσωπο των εργοδοτών.

• Το ύψος των παροχών του ΕΔΟΕΑΠ θα καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ., έπειτα από εκπόνηση ετήσιας αναλογιστικής μελέτης.

Εξάλλου, χθες ολοκληρώθηκε η τριήμερη ψηφοφορία των ασφαλισμένων-μετόχων του ΕΔΟΕΑΠ, στην οποία συμμετείχαν 6.127 μέλη εκ των οποίων οι 5.619 ψήφισαν «ΝΑΙ» (ποσοστό 91,7%) για τις αλλαγές στο καταστατικό του οργανισμού, ώστε να προσαρμοστεί στις προβλέψεις της τροπολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα