Τσίπρας: Στην Ελλάδα έγινε διεθνές πείραμα

Τσίπρας: Στην Ελλάδα έγινε διεθνές πείραμα27.11.2017Πρόσωπα

Τι είπε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Ανισότητες στο Μέγαρο Μουσικής. Και νέο άνοιγμα στη Γεννηματά

Από την πορεία της Ευρώπης το 2017 μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917, αλλά και άνοιγμα, εμμέσως πλην σαφώς, προς το ΠΑΣΟΚ για μελλοντική συνεργασία: Από όλα είχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

το Σάββατο το βράδυ στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Ανισότητες, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. «Να καθορίσουμε ελάχιστους κοινούς πολιτικούς στόχους με τις προοδευτικές δυνάμεις» ήταν το μήνυμα που έστειλε στη Φώφη Γεννηματά.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως η απελευθέρωση των αγορών μπορεί να δημιούργησε πλούτο, αλλά δημιούργησε και τεράστιες ανισότητες. Ασκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να μας δείχνει σήμερα ότι η Ευρώπη οδεύει προς μια κατεύθυνση μείωσης των ανισοτήτων» κι αυτό «παρά το γεγονός ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση».

Οι πολιτικές

Ως προς την Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι στη χώρα μας έγινε ένα διεθνές πείραμα: «Πως μπορεί μέσα σε ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα, μέσα από ένα σκληρό μοντέλο εσωτερικής υποτίμησης, να εφαρμόσεις συσσωρευμένες όλες τις νεοφιλελεύθερες ιδέες και αντιλήψεις, που δεν είχαν ξαναεφαρμοστεί τόσο γρήγορα και τόσο μαζικά σε μια ευρωπαϊκή χώρα».

Στη συνέχεια, έθεσε τον βασικό κορμό της πολιτικής του στο εξής, με την κυβέρνηση να προτάσσει «την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, αλλά ταυτόχρονα με κάθε τρόπο να στηρίξει τους ασθενέστερους, να εκσυγχρονίσει τις κρατικές δομές, να εξαλείψει τις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά».

Κυπριακές λιχουδιές δοκίμασε ο πρωθυπουργός

Στο εστιατόριο Μαυρομμάτης στο Παρίσι, που ανήκει σε τρία αδέρφια από την Κύπρο (Ανδρέας, Διαγόρας, Διονύσιος), έφαγε ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Πέμπτη. Ο ένας εκ των ιδιοκτητών Ανδρέας Μαυρομμάτης ανέβασε με περηφάνια στο facebook τη φωτογραφία με τον πρωθυπουργό, μαζί με το σημείωμα που έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών. «Για ακόμα μία φορά, σε διαφορετικό στέκι αυτή τη φορά, είχα τη χαρά να γευτώ τις λιχουδιές της Ελλάδας, στην καρδιά του Παρισιού. Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και την καταπληκτική μεσογειακή ατμόσφαιρα!» έγραψε ο κ. Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα