Αβραμόπουλος: «Μια θλιβερή υπόθεση συκοφαντίας»

Αβραμόπουλος: «Μια θλιβερή υπόθεση συκοφαντίας»10.02.2018Πρόσωπα

Οι απαντήσεις Αβραμόπουλου για τον μοριακό έλεγχο αίματος του 2006 αλλά και για τα αντιγριπικά εμβόλια του 2009

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Η υπόθεση αυτή δεν με αγγίζει με οποιονδήποτε τρόπο, είναι μια θλιβερή και άθλια υπόθεση συκοφαντίας με τη συμβολή ψευδομαρτύρων με κουκούλα». Τα παραπάνω τόνισε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος

σε συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοίνωσε ότι εκτός από τη μηνυτήρια αναφορά κατά των ψευδομαρτύρων θα καταθέσει αίτημα στον Αρειο Πάγο για να ανακαλέσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε για τις δύο υποθέσεις που χειρίστηκε ως υπουργός Υγείας, ξεκινώντας από την υπόθεση του μοριακού ελέγχου του αίματος το 2006. Τότε πέθαιναν ασθενείς που έκαναν μεταγγίσεις αίματος, όπως είπε, επειδή δεν υπήρχε μοριακός έλεγχος.
Εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να ξεκινήσουν τη διαδικασία για τη θωράκιση των πολιτών ώστε να εγγυώνται τα νοσοκομεία ασφαλές αίμα. «Με νόμο το 2006 συγκροτήθηκε η Διακομματική Επιτροπή με συμμετοχή όλων των κομμάτων. Εγινε διεθνής διαγωνισμός και επελέγησαν δύο εταιρίες» είπε.

Για τα εμβόλια της γρίπης ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε: «Οι οδηγίες από τον ΠΟΥ το 2009 για την πανδημία γρίπης έλεγαν ότι απαιτούνται δύο δόσεις κατ' άτομο. Η Ελλάδα με βάση αυτές τις οδηγίες αποφάσισε την αρχική κάλυψη του μισού πληθυσμού, δηλαδή 4.000.000 επί δύο δόσεις, 8.000.000 δόσεις.

Μία δόση

Ωστόσο στις 24 Ιουλίου 2009 ο ΠΟΥ ζήτησε την κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού και εμείς για 8.000.000 κατοίκους και επί δύο δόσεις παραγγείλαμε 16.000.000 δόσεις.

Τέσσερις μήνες μετά ο ΠΟΥ, τέλη Νοεμβρίου του 2009, ο ΠΟΥ κρίνει ότι είναι αρκετή η μία δόση και εμείς ακυρώσαμε τη δεύτερη παραγγελία. Ο κουκουλοφόρος ψεύδεται όταν λέει ότι ο Καραμανλής παρασύρθηκε από τον υπουργό Υγείας. Τι είναι ο Καραμανλής, κανένα παιδάκι;» Οι δόσεις αντιγριπικών εμβολίων που αγόρασε η χώρα μας τελικά το 2009 ήταν συνολικά 3.636.700, εκ των οποίων στη Novartis πληρώθηκαν 1.400.000 δόσεις.

Να σημειωθεί ότι για τα αντιγριπικά εμβόλια του 2009 είχε γίνει ανώνυμη καταγγελία το 2014, που διερευνήθηκε από τους εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς και μπήκε στο αρχείο: «Η εισαγγελέας εγκλημάτων έλαβε την απόφαση αυτή που μπήκε στο αρχείο; Και γιατί την επανέφερε;» διερωτήθηκε ο κ. Αβραμόπουλος.

Τι απάντησε στις δύο ερωτήσεις «φωτιά» που του έθεσε η «δημοκρατία»

Εως το 2006 στην Ελλάδα δεν υπήρχε διαδικασία για μοριακό έλεγχο για το αίμα, με συνέπεια να πεθαίνουν ασθενείς που έκαναν μεταγγίσεις, δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Σε ερώτηση της «δημοκρατίας» για το πόσοι ήταν οι νεκροί το 2006 που ανέλαβε το υπουργείο Υγείας, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Ηταν δύο, εκ των οποίων η μία ήταν μια 16χρονη, γι' αυτό και έπρεπε να κινηθούμε γρήγορα, και πρότεινα τη διακομματική επιτροπή για να γίνει διεθνής διαγωνισμός για τον μοριακό έλεγχο. Και όταν τα νοσοκομεία ξεκίνησαν να κάνουν μοριακό έλεγχο στο αίμα, τότε σταμάτησαν να μολύνονται ασθενείς που έκαναν μετάγγιση από τον ιό του AIDS, ηπατίτιδες B και C».

Επίσης, σε άλλη ερώτηση της «δημοκρατίας» σχετικά με το κόστος της εξέτασης για τον μοριακό έλεγχο, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Η δαπάνη για τον μοριακό έλεγχο ήταν μεγαλύτερη από άλλες χώρες, όπως η Πολωνία (ο έλεγχος γίνεται σε δεξαμενές), γιατί περιελάμβανε, πέραν των αντιδραστηρίων, το κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης και προσωπικού».

Να σημειωθεί ότι όταν ξεκίνησε ο μοριακός έλεγχος το 2008 στην Ελλάδα το κόστος ήταν 35 ευρώ ανά φιάλη και σήμερα είναι περίπου 7,5 ευρώ.
Στην Πολωνία ο έλεγχος αίματος από τις ίδιες εταιρίες γίνεται σε δεξαμενές, με συνέπεια, π.χ., εάν στα 1.000 δείγματα το ένα βγει θετικό στο AIDS, να μη γνωρίζουν ποιο είναι το μολυσμένο δείγμα.

Ρ. Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα