Το τρένο του Κιμ περιμένει να φύγει γεμάτο με ρωσικά δώρα

Το τρένο του Κιμ περιμένει να φύγει γεμάτο με ρωσικά δώρα25.04.2019Ειδήσεις

Σήμερα η κρίσιμη συνάντησή του με τον Πούτιν. Η επίδειξη... συντροφικότητας της Μόσχας και η «δαμόκλειος σπάθη» του ΟΗΕ

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Ηταν τέλη Αυγούστου του 2011, όταν ο Κιμ Γιονγκ-ιλ, πατέρας του σημερινού ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, κατέφθανε στη ρωσική Aπω Ανατολή για να συναντήσει τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Οι σχέσεις Μόσχας - Πιονγιάνγκ είχαν ατονήσει στα χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά στα μάτια του τότε επικεφαλής της Βόρειας Κορέας η Ρωσία αποτελούσε (μαζί με την Κίνα) διέξοδο για το απομονωμένο καθεστώς.

Από την ημέρα εκείνη έχουν περάσει σχεδόν οκτώ χρόνια. Στο τιμόνι της Ρωσίας βρίσκεται πλέον ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ στη Βόρεια Κορέα τα ηνία κρατά ο Κιμ Γιονγκ Ουν, που κατέφθασε χθες στο Βλαδιβοστόκ με το τεθωρακισμένο τρένο του και μια κουστωδία 230 ατόμων για να συναντήσει σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο.

Στον τερματικό σταθμό του θρυλικού Υπερσιβηρικού, το ενδιαφέρον των εκπροσώπων του Τύπου έκλεψε χθες το κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί προς τιμήν του Κιμ, ο οποίος τελικά κατέβηκε με μικρή καθυστέρηση από την αμαξοστοιχία, γιατί ο μηχανοδηγός χρειάστηκε να κάνει... όπισθεν ώστε ο συρμός να ευθυγραμμιστεί με τον διάδρομο! Αν αυτές οι λεπτομέρειες πάντως έριχναν το απαραίτητο... αλατοπίπερο στην πολυαναμενόμενη άφιξη του Κιμ επί ρωσικού εδάφους, τα βλέμματα όλων σήμερα θα στραφούν στην πρώτη συμβολικής σημασίας συνάντηση κορυφής του Βορειοκορεάτη ηγέτη με τον Ρώσο πρόεδρο, τον άνθρωπο στον οποίο ο Κιμ ποντάρει πολλά, καθώς ελπίζει να αποκομίσει οφέλη στη σκιά της δεύτερης άκαρπης συνάντησης που είχε στο Βιετνάμ με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά;

Στόχος-μήνυμα

Σύμφωνα με αναλυτές, ο στόχος «είναι κυρίως ένας και μοναδικός»: να σταλεί σαφές μήνυμα στην Ουάσινγκτον ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει και άλλα εναλλακτικά περιφερειακά στηρίγματα της ηγεσίας της. Oμως, την ώρα που είναι πιθανό ότι ο Κιμ θα ζητήσει περισσότερη βοήθεια από τη Μόσχα, η Ρωσία (που δεν θέλει να διακινδυνεύσει το κύρος της στα Ηνωμένα Eθνη παραβιάζοντας εξόφθαλμα τις επιβληθείσες κυρώσεις στο καθεστώς Κιμ) θα περιορισθεί σε ό,τι μπορεί να προσφέρει και η συνάντηση κορυφής θα επικεντρωθεί -το πιο πιθανό- στην επίδειξη... συντροφικότητας, παρά στην προσφορά νέων επενδύσεων και οικονομικής βοήθειας.

Δεν αποκλείεται -λένε κάποιοι-, όμως, η Ρωσία να συμφωνήσει στη χρηματοδότηση κάποιων περιορισμένων προγραμμάτων, όπως η χορήγηση επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλλωστε, φέτος, η Ρωσία έστειλε περισσότερους από δύο τόνους σιτηρών στη Βόρεια Κορέα μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, ενώ Ρώσοι βουλευτές έχουν δηλώσει ότι η Μόσχα μπορεί να στείλει μέχρι 50.000 τόνους σιτηρών στη γειτονική τους χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα