Το πρώτο χτύπημα στο κύκλωμα που παίζει με την υγεία των ασθενών

Το πρώτο χτύπημα στο κύκλωμα που παίζει με την υγεία των ασθενών15.07.2018Επιχειρήσεις

Η καμπάνα 4.087.721 ευρώ στην Glaxosmithkline από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη διάθεση των φαρμάκων Lamictal, Imigran και Serevent, τα οποία η εταιρία πουλούσε όπως και όπου ήθελε

Φαρμακαποθήκες, φαρμακοποιοί και γιατροί έχουν στήσει εδώ και χρόνια ένα τεράστιο κύκλωμα επανεξαγωγών φαρμάκων, πλέκοντας ένα κουβάρι αδιαφάνειας και κερδών, με θύματά τους ασθενείς που δεν μπορούν να βρουν τα φάρμακά τους! Το

κουβάρι αυτό επιχειρεί, έπειτα από πολλά χρόνια καθυστέρηση, να ξεμπλέξει τώρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ρίχνοντας την πρώτη καμπάνα... εκατομμυρίων!

Με το κόλπο των επανεξαγωγών σκευάσματα που έπρεπε να έχουν διατεθεί σε Ελληνες ασθενείς επανεξήχθησαν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, κυρίως στη Γερμανία και την Αγγλία, με τιμή υψηλότερη έως πολλαπλάσια της ελληνικής.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε το πρώτο πρόστιμο συνολικού ύψους 4.087.721 ευρώ στη φαρμακευτική εταιρία Glaxowellcome ΑΕΒΕ (μετονομασθείσα Glaxosmithkline AEBE) και τη μητρική αυτής Glaxosmithkline PLC για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά αντιημικρανικών φαρμάκων. Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά τη διάθεση των φαρμάκων Lamictal, Imigran, Serevent, τα οποία η Glaxosmithkline πουλούσε όπως και όπου ήθελε.

Τραβώντας, λοιπόν, μια άκρη από το κουβάρι των επανεξαγωγών φαρμάκων, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο συγκεκριμένος όμιλος, την περίοδο 2000-2004, «παρανόμως αρνήθηκε να πουλήσει ορισμένα φάρμακα σε φαρμακοποιούς και φαρμακαποθήκες, προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες από τις παράλληλες εξαγωγές».

Να τονίσουμε εδώ ότι η διαδικασία των «παράλληλων» εξαγωγών είναι νόμιμη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν είναι νόμιμη, όμως, όταν πραγματοποιείται από φαρμακοποιούς, καθώς και όταν δεν υπάρχει μέριμνα να καλύπτεται προηγουμένως η ελληνική αγορά.

Η έρευνα, όμως, αφορούσε καταχρηστική πρακτική δεσπόζουσας θέσης. Αρχισε με αφορμή ότι ορισμένες παραγγελίες από κάποιους πελάτες ήταν δυσανάλογα υψηλότερες σε σχέση με άλλες φορές. Τι συνέβαινε; Κάποιες από τις εταιρίες (φαρμακευτικοί συνεταιρισμοί, φαρμακεία ή φαρμακαποθήκες) αγόραζαν σκευάσματα από την Glaxosmithkline σε τιμές Ελλάδας και τα πωλούσαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι τιμές των φαρμάκων έχουν καθοριστεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Κύρια χώρα προορισμού ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν και η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορά μία παλιά υπόθεση, δεδομένου ότι διερευνήθηκαν οι καταγγελίες εις βάρος της Glaxosmithkline για την περίοδο 2000-2004, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για την ελληνική και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Κι αυτό, πρώτον, διότι αφορά το σοβαρό πρόβλημα των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων και, δεύτερον, διότι στην εν λόγω απόφαση γίνεται στάθμιση της πρακτικής της φαρμακοβιομηχανίας, μέχρι ποιο δηλαδή σημείο η άρνηση πώλησης συνιστά καταχρηστική πρακτική και μέχρι ποιο όχι.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η πρώτη σχετική απόφαση της ανεξάρτητης Αρχής είχε εκδοθεί το 2006, ενώ το 2014 ακολούθησαν δύο αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και στη συνέχεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Αρχή επέβαλε πρόστιμο 1.168.343 ευρώ για τον περιορισμό της πώλησης των φαρμάκων Imigran για το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2000 έως το 2004 και Lamictal για τα χρονικά διαστήματα από τον Νοέμβριο του 2001 έως τον Φεβρουάριο του 2001 και από τις 20 Απριλίου 2001 έως τις 19 Μαρτίου 2002.

Με την ίδια απόφαση η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι δεν συνιστούν καταχρηστική πρακτική τα περιστατικά άρνησης ικανοποίησης ορισμένων παραγγελιών, δυσανάλογων με τις συνήθεις, όπως επίσης και ότι η Glaxosmithkline δεν κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά στην οποία εντάσσεται το φάρμακο Serevent.

Στη φαρμακοβιομηχανία (τη θυγατρική στην Ελλάδα και τη μητρική) επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 2.919.378 ευρώ, διότι δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που είχε ληφθεί το 2001 από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα