Το Μάτι αποκάλυψε σκελετούς στις ντουλάπες της χώρας

Το Μάτι αποκάλυψε σκελετούς στις ντουλάπες της χώρας12.08.2018Πρόσωπα

Η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα μιλάει για τη φονική πυρκαγιά. «Οι πολιτικοί να σιωπήσουμε, αν ανοίξει ο φάκελος των διαχρονικών ευθυνών οι τιμητές δεν θα έχουν πού να κρυφτούν» λέει

Συνέντευξη στον
Φίλιππο Πανταζή

Ο ι πολιτικοί να σιωπήσουμε» συνιστά η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές και ενώ είναι σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση των ευθυνών.

Η πρόσφατη τραγωδία στην ανατολική Αττική, όπως λέει, «αποκάλυψε σκελετούς στις ντουλάπες

της χώρας», ενώ εκτιμά ότι αν ανοίξει ο φάκελος των διαχρονικών ευθυνών «δεν θα υπάρχει τόπος για να σταθούν οι τιμητές».

Η κυρία Παπακώστα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δημιούργησε τη Νέα Ελληνική Ορμή και την προσδιορίζει στον ιδεολογικό χάρτη, ενώ χαρακτηρίζει «ανυπόστατα» τα σενάρια επαναπροσέγγισης ή επιστροφής της στη Ν.Δ. όσο υφίσταται η σημερινή πολιτική απόσταση των δύο πλευρών, όπως χαρακτηριστικά λέει. Αξια αναφοράς είναι και η πρότασή της στο θέμα των δύο στρατιωτικών μας, να λειτουργήσει η κυβέρνηση «όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πράξει στο παρελθόν απευθυνόμενος στο ΝΑΤΟ, όταν απέσυρε την Ελλάδα από τη Συμμαχία»!

Ανατολική Αττική. Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες καμένα σπίτια και αυτοκίνητα, τραγικές ανθρώπινες ιστορίες. Τι έφταιξε, κατά τη γνώμη σας;

Η Ελλάδα πενθεί τα παιδιά της. Η πυρκαγιά αποκάλυψε σκελετούς στις ντουλάπες της χώρας. Η απώλεια ανθρώπινων ζωών άγγιξε με οδύνη όλους τους Ελληνες. Πολλές οικογένειες που δεν θρήνησαν θύματα έχασαν τις περιουσίες και τις επιχειρήσεις τους. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, και για μία οικονομική καταστροφή. Η φυσική καταστροφή πληγώνει τη χώρα, αφού κάηκε μια τεράστια έκταση 12.600 στρεμμάτων γης. Η Εισαγγελία διεξάγει την έρευνα για τα αίτια. Ωστόσο, είναι πολύ σοβαρό το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει, σε όλα τα επίπεδα, το γαϊτανάκι της ανέξοδης αλληλοκατηγορίας. Η πολιτική και διοικητική ευθύνη περιορίστηκε στο κέλυφος της λέξης «διαχρονικά» ως προς τις ευθύνες, διότι αν ανοίξει αυτός ο φάκελος δεν θα υπάρχει τόπος για να σταθούν οι τιμητές… Η διαρκής νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων, με εκλογική πίστωση, είναι ελάχιστο παράδειγμα της διαχρονικής ευθύνης, καθώς παραβιάστηκε το Σύνταγμα και κακοποιήθηκε το περιβάλλον, με συνέπειες στην ασφάλεια των πολιτών. Στο ΝΕΟ προτείνουμε προς όλα τα πολιτικά κόμματα συμφωνία για μία εθνική στρατηγική για το περιβάλλον από μηδενική βάση με συγκεκριμένες προτάσεις.

Κάποιοι επιχειρούν να συγκρίνουν τη φετινή φονική πυρκαγιά με αυτές του 2007, όταν ήσασταν βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Συμμερίζεστε μια τέτοια άποψη;

Οι πυρκαγιές της ανατολικής Αττικής ξύπνησαν τις πικρές μνήμες του 2007. Την ώρα που υπάρχει δικαστική διερεύνηση, οι πολιτικοί να σιωπήσουμε, να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας στους πολίτες... Είναι θεσμικά ορθό να περιμένω το πόρισμα της Δικαιοσύνης, η οποία τρέχει με γρήγορους ρυθμούς. Καθετί άλλο θα είναι ανεύθυνο.

Δεν γυρίζω σε αυτήν τη Ν.Δ.

Η Ν.Δ. αποτελεί οριστικά παρελθόν για εσάς; Υπάρχει περίπτωση επιστροφής σας, υπό κάποιες προϋποθέσεις;

Πολιτικά μεγάλωσα και γαλουχήθηκα στη Ν.Δ. Διετέλεσα βουλευτής και υφυπουργός της. Πιστός στρατιώτης της παράταξης, πιστή στις αξίες της κοινωνικής Δεξιάς και του μεσαίου χώρου, έχω δώσει μάχες για αυτές και ουδέποτε απομακρύνθηκα από αυτήν τη γραμμή. Με την παρούσα ηγετική ομάδα, οι αξίες οι οποίες χαρακτήριζαν και διέκριναν ανέκαθεν τη Ν.Δ. πέρασαν στο περιθώριο, οι καμπάνες που χτύπησα οδήγησαν στη διαγραφή μου, διότι προφανώς κυριαρχεί η στρατηγική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Εχω υψώσει τη σημαία του ΝΕΟ. Υπερασπίζομαι την εθνική συνεννόηση, είμαι υπέρμαχος της κοινωνικής ατζέντας για τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, για το κοινωνικό κράτος. Δεν μετακινούμαι από την πεποίθηση ότι στα εθνικά θέματα και τα κρίσιμα θεσμικά ζητήματα οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συγκροτούν ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο. Αρα, συζητούμε για δύο εντελώς διαφορετικές πολιτικές σχολές, οι οποίες δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Οσο υφίσταται αυτή η πολιτική απόσταση, τα σενάρια επαναπροσέγγισης ή επιστροφής είναι ανυπόστατα. Στην πολιτική, επειδή οι εποχές άλλαξαν, η τεχνική και τεχνητή επαναπροσέγγιση για να αθροίσουμε δυνάμεις στο όνομα της ανάληψης της εξουσίας δεν είναι η εθνικά ωφέλιμη συνταγή και η πολιτική διακυβέρνησης που χρειάζεται ο τόπος για τα επόμενα χρόνια.

Η Νέα Ελληνική Ορμή (ΝΕΟ) βασίζεται στην καραμανλική σχολή σκέψης

Πριν από λίγες μέρες καταθέσατε στον Αρειο Πάγο την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματός σας, με τον τίτλο Νέα Ελληνική Ορμή (ΝΕΟ). Τι διαφορετικό έχει να παρουσιάσει από τα άλλα κόμματα;

Το ΝΕΟ στοχεύει να καλύψει το πολιτικό κενό που υπάρχει στην κοινωνική Δεξιά και στον μεσαίο χώρο σε επίπεδο πολιτικής, αρχών και αξιών, με σημαία την κοινωνική ατζέντα, το κράτος δικαίου. Η διαφορά προκύπτει αβίαστα από την ιδρυτική μας διακήρυξη, η οποία διατρέχεται από την καραμανλική σχολή σκέψης, η οποία έχει εγκαταλειφθεί προ πολλού. Θυμίζω τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή πως το κόμμα «υπόσχεται ότι θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς». Κινούμαστε, λοιπόν, στον χώρο του κοινωνικού φιλελευθερισμού, υπερασπιζόμαστε τον άνθρωπο, είμαστε απέναντι στον κυνικό νεοφιλελευθερισμό. Στο ΝΕΟ θέλουμε η Ελλάδα να είναι μία χώρα ισχυρή, ανεξάρτητη και ισότιμη τόσο στην Ευρώπη όσο και στη διεθνή κοινότητα. Θέλουμε η χώρα μας να εξελιχθεί σε περιφερειακή δύναμη, να εξελιχθεί και σε παράγοντα ανάπτυξης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. Προϋπόθεση είναι να σηκώσει το ανάστημά της σε ζητήματα που τη θίγουν. Το θέμα των δύο στρατιωτικών μας απαιτεί να πράξουμε όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πράξει στο παρελθόν απευθυνόμενος στο ΝΑΤΟ, όταν απέσυρε την Ελλάδα από τη Συμμαχία.

Με ποια πρόσωπα θα συμπορευθείτε σε αυτή την προσπάθεια και πώς οργανώνεστε εν όψει των εκλογών;

Οι άξονες της πολιτικής μας είναι στη δημόσια συζήτηση, αφού το πρόγραμμά μας έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας. Πρόθεσή μας είναι οι προτάσεις μας να γίνουν κτήμα των πολιτών, βάσει των οποίων θα μας κρίνουν. Θεωρούμε λανθασμένη την παλιακή πολιτική πρακτική, πρώτα τα πρόσωπα και σε δεύτερη μοίρα να περνάει η πολιτική πρόταση. Οσοι πιστεύουν στις ίδιες αξίες, στους ίδιους πολιτικούς άξονες, είναι ευπρόσδεκτοι να συμπορευθούν με τη Νέα Ελληνική Ορμή.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα