Το κατάστημα του μέλλοντος

Το κατάστημα του μέλλοντος23.01.2018Ειδήσεις

Ανοιξε στο Σιάτλ των ΗΠΑ το πρώτο σούπερ μάρκετ Amazon Go, που καταργεί τα ταμεία, τα μετρητά και τις ουρές

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Το μέλλον των λιανικών πωλήσεων έφτασε! Η Amazon άνοιξε χθες στο Σιάτλ των ΗΠΑ το πρώτο σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία! Ο τρόπος αγορών, απλός: οι καταναλωτές μπαίνοντας

στο κατάστημα θα πρέπει να «σκανάρουν» τα έξυπνα κινητά τους, στα οποία προηγουμένως θα έχουν κατεβάσει την εφαρμογή Amazon Go, και… αυτό είναι όλο!

Οι κάμερες που είναι τοποθετημένες σε ολόκληρο το κατάστημα «βλέπουν» κάθε αντικείμενο που παίρνουν στα χέρια τους οι καταναλωτές, το οποίο καταγράφεται αυτόματα στο κινητό τους, ενώ ό,τι επιστρέφεται στο ράφι αφαιρείται από τη λίστα. Τα χρήματα των αγορών αφαιρούνται αυτόματα από την πιστωτική ή τη χρεωστική τους κάρτα και οι ίδιοι -χωρίς καθυστερήσεις και ταλαιπωρία- παίρνουν τα ψώνια τους και αναχωρούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αυτοματοποιημένο κατάστημα Amazon Go, που άνοιξε χθες τις πύλες του για το κοινό, δοκιμάστηκε επί έναν χρόνο από τους εργαζομένους της εταιρίας. Το πρώτο «έξυπνο» σούπερ μάρκετ της Amazon, της μεγαλύτερης εταιρίας λιανικού εμπορίου στον κόσμο, έχει έκταση 167 τ.μ. και σίγουρα παραπέμπει στον «Μεγάλο Αδελφό» του κλασικού βιβλίου του Οργουελ «1984», καθώς είναι γεμάτο από κάμερες με υπολογιστική όραση και ηλεκτρονικούς αισθητήρες με τεχνητή νοημοσύνη, που καταγράφουν κάθε βήμα του πελάτη, από τη στιγμή που μπαίνει στο κατάστημα ως τη στιγμή που βγαίνει.

Το μόνο πρόβλημα μέχρι στιγμής φαίνεται πως είναι τα... μικρά παιδιά, που μετακινούν τα προϊόντα μπερδεύοντας τις κάμερες. Το πείραμα της Amazon είναι σχεδόν βέβαιο ότι μελλοντικά θα αλλάξει το λιανικό εμπόριο σε όλο τον κόσμο. Μετά τις διαδικτυακές συναλλαγές, ήρθε η ώρα και τα «κλασικά» ψώνια να γίνονται με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα