Τα σχέδια των Κινέζων για τον Πειραιά

Τα σχέδια των Κινέζων για τον Πειραιά23.01.2018Διεθνής Οικονομία

Πρόγραμμα για νέες αποθήκες, νέες θέσεις για κρουαζιερόπλοια, εμπορικό κέντρο, ξενοδοχεία αλλά και εστιατόρια

Το επενδυτικό πρόγραμμα που έπρεπε να έχει αρχίσει από πέρυσι αλλά καθυστερεί λόγω σειράς παραγόντων, όπως οι εσωτερικές ανακατατάξεις στον κινεζικό όμιλο Cosco και οι αδειοδοτήσεις, παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες στους φορείς του Πειραιά η διοίκηση του ΟΛΠ.

Το πρόγραμμα, συνολικού ύψους 300.000.000 μέχρι το 2021 (συν 50.000.000 ευρώ μέχρι το 2026) με βάση τη σύμβαση παραχώρησης, περιλαμβάνει τέσσερις νέες θέσεις για κρουαζιερόπλοια, επέκταση των υποδομών logistics, τέσσερα ξενοδοχεία, εμπορικό κέντρο, αλλά και εστιατόρια και άλλους χώρους ψυχαγωγίας.

Τα ξενοδοχεία και οι άλλες υποδομές πέραν των logistics εντάσσονται στις πρόσθετες επενδύσεις, ύψους περί τα 200.000.000 ευρώ, που έχουν δεσμευτεί να πραγματοποιήσουν οι Κινέζοι.
Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μετατροπή της γνωστής «Παγόδας» σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, με την πλευρά του ΟΛΠ να υποστηρίζει πως η πρόταση αυτή υπερισχύει κάθε άλλης πρότασης περί εκθεσιακού συνεδριακού χώρου και βρίσκεται υπό μελέτη, και τη μετατροπή των δύο κτιρίων αποθηκών σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων.

Το σύνολο των έργων πρέπει να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά, εφόσον περιλαμβάνεται στα προγραμματιζόμενα έργα. Εκτός από τα σχέδια για τα τέσσερα ξενοδοχεία, που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, οι Κινέζοι προχωρούν και σε άλλες κινήσεις στο λιμάνι, όπως η παραχώρηση τριών χώρων για εστιατόρια.

Αντιδράσεις

Τα σχέδια της Cosco και της θυγατρικής (ΟΛΠ) συναντούν, όμως, ήδη αντιδράσεις. Για παράδειγμα, η Δημοτική Αρχή Κερατσινίου Δραπετσώνας δεν βλέπει με καλό μάτι το σχέδιο κατασκευής νέου κέντρου logistics στον πρώην χώρο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΟΔΔΥ), έκτασης περί τα 90 στρέμματα, στη Δραπετσώνα και τη σύνδεσή του με τις σημερινές εγκαταστάσεις μέσω σήραγγας.

Οσο για τα έργα επέκτασης του λιμένος κρουαζιέρας, οι Κινέζοι περιμένουν την κοινοτική επιδότηση ώστε να προχωρήσουν επενδύσεις περί τα 136.000.000 ευρώ. Μόνο που η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου δεν δείχνει να βιάζεται, παρά τις σχετικές υποσχέσεις που έχουν λάβει από το Μέγαρο Μαξίμου. Στον ΟΛΠ προωθούν, επίσης, την κατασκευή του πρώτου από τους δύο πενταώροφους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων στο car terminal, με στόχο την αύξηση της χωρητικότητάς του.

Πέρυσι μέσω του λιμανιού του Πειραιά διακινήθηκαν περί τα 4.150.000 εμπορευματοκιβώτια (containers) σε σύγκριση με τα 3.750.000 containers του 2016, με αύξηση κοντά στο 11%. Με βάση τη συγκεκριμένη κίνηση, ο Πειραιάς βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση της Μεσογείου ανάμεσα στα ισπανικά λιμάνια Αλχεθίρας και Βαλένθια. Η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του συνδέεται με τα έργα επέκτασης στο δυτικό τμήμα της προβλήτας ΙΙΙ, που, όταν ολοκληρωθούν, η χωρητικότητα των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ θα αυξηθεί σε 6.2000.000 εμπορευματοκιβώτια, από 5.5000.000 σήμερα. Αλλο 1.000.000 containers ετησίως μπορεί να διαχειριστεί ο προβλήτας Ι του ΟΛΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα