Ανενεργό το ευρωπαϊκό ένταλμα κατά Πουτζδεμόν

Ανενεργό το ευρωπαϊκό ένταλμα κατά Πουτζδεμόν 23.01.2018Πρόσωπα

Απορριπτική ήταν τελικά χθες η απόφαση του ισπανικού Ανώτατου Δικαστηρίου στο εισαγγελικό αίτημα που ζητούσε να τεθεί ξανά σε ισχύ το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν.

Ο Πουτζδεμόν, παρά τον κίνδυνο που διατρέχει να συλληφθεί στην περίπτωση που εγκαταλείψει το Βέλγιο, βρέθηκε χθες στην Κοπεγχάγη, όπου συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε για

την Καταλονία το πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Δανίας.

Ο δικαστής εκτίμησε στο σκεπτικό του ότι η χθεσινή μετακίνηση του Πουτζδεμόν από το Βέλγιο στη Δανία έχει στόχο «να προκαλέσει αυτή τη σύλληψη στο εξωτερικό», στο πλαίσιο στρατηγικής με σκοπό να αποκτήσει επιχειρήματα για να αναγορευτεί, παρά την απουσία του, πρόεδρος της Καταλονίας. Κι αυτό γιατί χθες ο πρόεδρος του καταλανικού Κοινοβουλίου αναμενόταν να ανακοινώσει ποιον υποψήφιο προτείνει στους βουλευτές για να ηγηθεί της περιοχής, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να διεξαχθεί ψηφοφορία στο τέλος του μήνα.

Υποψήφιος που τελικά ήταν ο Πουτζδεμόν, όπως όλοι περίμεναν. Οπως είναι γνωστό, ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας αντιμετωπίζει στην Ισπανία δεκάδες χρόνια κάθειρξης, καθώς ηγήθηκε της προσπάθειας της ισπανικής επαρχίας να ανεξαρτητοποιηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα