Ούτε βήμα πίσω από Ερντογάν

Ούτε βήμα πίσω από Ερντογάν23.01.2018Πρόσωπα

Υψώνει το δάχτυλο στις ΗΠΑ και εκθέτει τη Ρωσία για την επίθεση στην Αφρίν

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω» στην επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην Αφρίν της βόρειας Συρίας διεμήνυσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «εκθέτοντας» μάλιστα το Κρεμλίνο, καθώς τόνισε πως η επιχείρηση

διεξάγεται με τη σύμφωνη γνώμη της Μόσχας.

«Το θέμα της Αφρίν θα ρυθμιστεί, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω» επισήμανε ο «σουλτάνος» σε ομιλία του στην Αγκυρα, την ώρα που διεθνείς αναλυτές ανησυχούν πως με τις κινήσεις του μπορεί να πυροδοτήσει άσχημες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο Ερντογάν επιχείρησε να διαχωρίσει τους «Κούρδους αδελφούς» της Τουρκίας, κατά των οποίων δεν στρέφεται, όπως είπε, από τις «τρομοκρατικές οργανώσεις», υπογραμμίζοντας πως η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί όταν «επιτευχθούν οι στόχοι».

Την ίδια στιγμή, πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της αραβοκουρδικής συμμαχίας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των τουρκικών βομβαρδισμών στην Αφρίν, ανάμεσά τους αρκετές γυναίκες και παιδιά, και άλλοι 23 έχουν τραυματιστεί.

Φωνάζει

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Ερντογάν και κατά των ΗΠΑ, οξύνοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις με αφορμή την κριτική που δέχτηκε για την επιχείρηση στην Αφρίν, την ώρα που πολλές χώρες εκφράζουν ανησυχία για το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στη χώρα.

Επιπλέον, με τη στάση της Μόσχας να παραμένει ασαφής (καθώς ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει αν γνώριζε η Μόσχα τις τουρκικές κινήσεις), ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε πως οι Κούρδοι προσκλήθηκαν στο Συνέδριο Ειρήνης για τη Συρία, που πρόκειται να διεξαχθεί στις 30 Ιανουαρίου στο Σότσι, παρά τις ενστάσεις της Τουρκίας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ρόλος των Κούρδων στη μετέπειτα διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης πρέπει να είναι εγγυημένος» δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους, κατηγορώντας παράλληλα τις ΗΠΑ πως ενθαρρύνουν τον κουρδικό αυτονομισμό με το να εκπαιδεύουν Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία.

Συλλαμβάνεται όποιος διαμαρτύρεται

Κανένα περιθώριο για διαμαρτυρίες αναφορικά με τη στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν δεν έχουν αφήσει οι τουρκικές Αρχές, καθώς, μετά τις προειδοποιήσεις Ερντογάν την Κυριακή πως «οποιοσδήποτε διαδηλώσει κατά της επιχείρησης θα το πληρώσει πολύ ακριβά», εκδόθηκαν τη Δευτέρα εντάλματα σύλληψης κατά 35 ανθρώπων.

Οι εν λόγω 35 είναι ύποπτοι για «τρομοκρατική προπαγάνδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» υπέρ των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και εξύβριση του Ερντογάν στο διαδίκτυο. Με αντίστοιχες κατηγορίες συνελήφθησαν χθες 24 άνθρωποι, ενώ δεν είναι σαφές για πόσους από αυτούς είχε εκδοθεί ένταλμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα