Το ΑΠΘ βάζει... νυστέρι σε 3D εκτυπωμένα όργανα

Το ΑΠΘ βάζει... νυστέρι σε 3D εκτυπωμένα όργανα 11.04.2018Παιδεία

Προσομοίωση εγχειρήσεων για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Από την
Ντόνια Κανιτσάκη

Τρισδιάστατες απεικονίσεις ανθρώπινων οργάνων έπειτα από αξονική τομογραφία αποκτούν στη «φαρέτρα» τους οι γιατροί, ώστε να μπορούν να σχεδιάζουν από πριν ένα δύσκολο και επικίνδυνο χειρουργείο και να μη βρίσκονται μπροστά σε απρόοπτα και δυσάρεστες εκπλήξεις όταν «ανοίγουν» τον ασθενή.

Η προσομοίωση εγχειρήσεων σε 3D μοντέλα ανθρώπινων οργάνων θα γίνει

για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Α' Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος. Το λογισμικό για τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις των οργάνων αναπτύχθηκε από το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος.

Οπως εξηγεί στη «δημοκρατία» ο αναπλ. καθηγητής της Α' Πανεπιστημιακής Χειρουργικής του ΑΠΘ Γιώργος Τσουλφάς, «θα αναπαράξουμε ηπατικά μοντέλα ασθενών που πάσχουν από διάφορες ασθένειες, όγκους, κίρρωση κ.ά., χρησιμοποιώντας έναν κοινό 3D εκτυπωτή και τεχνικές ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας. Εχοντας στα χέρια μας την τρισδιάστατη εκτύπωση, θα έχουμε πλήρη εικόνα της βλάβης, ουσιαστικά έναν χάρτη για το ακριβές σημείο και μέγεθος του όγκου, αλλά και τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται δίπλα του. Χάρη στη δυνατότητα να απεικονιστεί ο όγκος με ακρίβεια προεγχειρητικά, επιτρέπεται στη χειρουργική ομάδα να σχεδιάζει, και μάλιστα να προσομοιώνει την επέμβαση. Αυτό παρέχει αυξημένη ασφάλεια στον ασθενή, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απώλεια αίματος και προστασία ζωτικών δομών».

Ηπαρ

Οι Ελληνες επιστήμονες θα προχωρήσουν σε εκτυπώσεις ήπατος, όμως, όπως τονίζει ο κ. Τσουλφάς, οι εκτυπώσεις μπορούν να γίνονται και για άλλα όργανα του σώματος. Αλλωστε, στο εξωτερικό η σχετική τεχνολογία έχει εφαρμοστεί πιλοτικά στη νευροχειρουργική και στην ορθοπαιδική.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Τσουλφά, με την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος στόχος είναι να παρέχεται η καινοτόμα δραστηριότητα από το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Μάλιστα, επειδή το λογισμικό δεν αγοράστηκε αλλά δημιουργήθηκε από το ΑΠΘ, το κόστος για κάθε τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να είναι προσιτό, λιγότερο από 100 ευρώ. Ετσι, μελλοντικά δεν αποκλείεται να καλύπτεται και από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα