Το ΑΠΘ πετάει σε παγκόσμιο διαγωνισμό αεροναυτικής

Το ΑΠΘ πετάει σε παγκόσμιο διαγωνισμό αεροναυτικής28.01.2019Παιδεία

Η φοιτητική ομάδα ASAT θα πάρει μέρος με δύο μοντέλα στο Air Cargo Challenge. Σκοπός της, να κατακτήσουν και το Διάστημα

Δυναμική εμφάνιση με δύο αερομοντέλα νέας σχεδίασης και κατασκευής θα κάνει η ASAT, η φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ, στον διεθνή

διαγωνισμό Air Cargo Challenge 2019 (ACC), στις 12-17 Αυγούστου.

Η ASAT ασχολείται κυρίως με θέματα αεροναυπηγικής και διαστημικής τεχνολογίας και μετρά επιτυχίες σε τρεις διαφορετικούς τομείς από το 2017, οπότε και άρχισε τις δραστηριότητές της.

Οι δύο συμμετοχές έγιναν δέκτες στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο οποίος θα γίνει στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, ενώ, όπως είπε ο team leader Δημήτρης Ασβεστάς, το Air Cargo Challenge, όπως υποδηλώνει και η ονομασία, είναι ένας διαγωνισμός μεταφοράς φορτίου, στον οποίο «καλείσαι να σηκώσεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φορτίο με το αεροσκάφος σου, κάνοντας μια διαδρομή στον λιγότερο δυνατό χρόνο».



Για τον σκοπό του διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος διοργανώνεται από τη EUROAVIA (The European Association of Aerospace Students), ο κ. Ασβεστάς εξήγησε πως οι Ελληνες φοιτητές φιλοδοξούν φέτος να κατασκευάσουν δύο διαφορετικά αεροσκάφη «τα οποία, όπως λέει ο διαγωνισμός, δεν πρέπει να μοιάζουν μεταξύ τους, προκειμένου να γίνει κάποιος δεκτός (για συμμετοχή)».

Το επίτευγμα

Ετσι, οι νεαροί Ελληνες επιστήμονες θα εξελίξουν τα δύο μοντέλα αεροσκαφών τύπου cargo «αγωνιστικής χρήσης» χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες, ώστε τα αερομοντέλα να εκτελούν ανύψωση φορτίου με τη χρήση διαφορετικών υλικών και πλατφορμών.

«Θέλουμε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να έχουμε κατασκευάσει ήδη το πρώτο μας μοντέλο» τόνισε ο team leader, ενώ για το δεύτερο θα δοκιμαστεί η κατασκευή κομματιών από σύνθετα υλικά. «Θέλουμε γενικά να έχουμε πολύ διαφορετικά αεροσκάφη από τα προηγούμενα, που θα έχουν αρκετές δυσκολίες, αλλά θα είναι πολύ ενδιαφέροντα στη μελέτη και την κατασκευή» εξηγεί.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε συνολικά τρία projects σε εξέλιξη, τα οποία απασχολούν περί τα 65 άτομα, όπως και τμήμα μάρκετινγκ» είπε ο κ. Ασβεστάς.

Συγκεκριμένα, το τμήμα Αeronautics, το οποίο ασχολείται με αερομοντέλα, το τμήμα Πυραυλικής, που έχει αναλάβει το Rocketry Project της ASAT, και το τμήμα του νανοδορυφόρου CubeSat.

Keywords
Τυχαία Θέματα