Παίζει... άμυνα ο Μαδούρο

Παίζει... άμυνα ο Μαδούρο28.01.2019Ειδήσεις

Είπε «όχι» στην παραίτησή του. ΗΠΑ προς μέλη του ΟΗΕ: Διαλέξτε πλευρά...

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Το «όχι» του Νικολάς Μαδούρο στο ψυχρό «τελεσίγραφο» της Δύσης για την προκήρυξη εκλογών μέσα σε οκτώ ημέρες, με τη διευκρίνιση του προέδρου της Βενεζουέλας ότι ο επικεφαλής του Κοινοβουλίου Χουάν Γκουαϊδό

παραβίασε το Σύνταγμα της χώρας με το να αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος, δεν αποτελούσε χθες παρά την τελευταία «είδηση» από το πολιτικό θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη στη λατινοαμερικανική χώρα.

«Η Λατινική Αμερική πολιτικά “στρίβει” προς την Αριστερά. Από τη Βενεζουέλα μέχρι και την Αργεντινή, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ωστόσο, υπάρχει τόσο η καλή όσο και η κακή Αριστερά» έλεγε πριν από χρόνια ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές στον κόσμο, ο Νόαμ Τσόμσκι. Σήμερα στη Βενεζουέλα, και ενώ σε ολόκληρη τη λατινοαμερικανική γη οι ισορροπίες έχουν αλλάξει πολιτικό πρόσημο, είναι πλέον προφανές ότι η δημοκρατία δοκιμάζεται, ενώ η διεθνής κοινότητα -προφανώς προτάσσοντας τα δικά της συμφέροντα- έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, επιδιδόμενη σε ένα άνευ προηγουμένου μπρα ντε φερ. Με ποιο διακύβευμα; Τον έλεγχο μιας χώρας με ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Ο πιεσμένος από τις εξελίξεις Μαδούρο δεν έκρυβε το Σαββατοκύριακο, μιλώντας στο CNN Turk, ότι παρά όσα έχουν συμβεί παραμένει «ανοιχτός στον διάλογο». Μάλιστα, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον, επιμένοντας στη σκληρή γραμμή της έναντι του Καράκας, διεμήνυε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Μάικ Πομπέο ότι όλοι πρέπει να διαλέξουν πλευρά. «Τώρα είναι η ώρα για όλα τα κράτη να επιλέξουν πλευρά. Χωρίς άλλες καθυστερήσεις, χωρίς άλλα παιχνίδια» είπε ο Πομπέο στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας τις χώρες που έχουν συναλλαγές οικονομικού τύπου με τη Βενεζουέλα να τις διακόψουν.

Στο πλευρό των ΗΠΑ συντάχθηκαν η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία, ενώ ανάλογη στάση τηρεί και το Λονδίνο, το οποίο μάλιστα έκανε κάτι πρωτοφανές! Αρνήθηκε να επιστρέψει στη Βενεζουέλα τον χρυσό που της ανήκει, αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, προφανώς για να μπουν επιπρόσθετα οικονομικά εμπόδια στον Μαδούρο.

Παράλληλα, και ενώ και η Ευρωπαϊκή Ενωση απειλούσε τη Βενεζουέλα με τη λήψη νέων μέτρων σε βάρος της, η Ρωσία -ισχυρός σύμμαχος του Μαδούρο- χαρακτήριζε «παράλογο» το τελεσίγραφο της Δύσης για διεξαγωγή εκλογών, ενώ προειδοποιούσε τις ΗΠΑ να μην... τολμήσουν να επιτεθούν στη λατινοαμερικανική χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα