Τίτλοι τέλους για ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.! Ο Καμμένος αποχαιρέτησε τους στρατηγούς

Τίτλοι τέλους για ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.! Ο Καμμένος αποχαιρέτησε τους στρατηγούς11.01.2019Παρασκήνιο

Σε κινούμενη άμμο όλα τα κόμματα. Πώς διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή οι ισορροπίες

Πέφτουν τίτλοι τέλους στη συγκυβέρνηση

■ Στη σημερινή συνάντηση μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου

θα τεθούν επί τάπητος οι όροι του διαζυγίου

Ρεπορτάζ
Φίλιππος Πανταζής

Η ώρα του διαζυγίου του Αλέξη Τσίπρα από τον Πάνο Καμμένο, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, έφτασε και αναμένεται να επισημοποιηθεί στη σημερινή συνάντηση των δύο ανδρών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ώρα που οι Ανεξάρτητοι Ελληνες βιώνουν μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας τους και οι απόψεις και οι θέσεις που διατυπώνονται εντός του κόμματος από τα στελέχη είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, ο κ. Καμμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει και επισήμως στον Αλέξη Τσίπρα την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση, όπως άλλωστε έχει ήδη προαναγγείλει, δεδομένου ότι η Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται προ των πυλών της ελληνικής Βουλής.

Ταυτόχρονα, θα καλέσει τον πρωθυπουργό να απομακρύνει από τις υπουργικές θέσεις τους όλα τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ., ακόμα και αν αυτά επιλέγουν το αντίθετο από την κομματική γραμμή, ενώ θα επαναλάβει το αίτημά του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ να μη συμπεριληφθεί κανένα πρώην στέλεχος του κόμματός του. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Καμμένος φέρεται ότι έχει καταλήξει στις βασικές γραμμές που θα θέσει τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛ., η οποία θα συνεδριάσει επίσης σήμερα. Συγκεκριμένα, θα επιβάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του όσον αφορά την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή και θα ζητήσει να μη στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής που θα καταθέσει εναντίον της κυβέρνησης η Ν.Δ.

Κατά συνείδηση

Παράλληλα, εφόσον ο πρωθυπουργός αποφασίσει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ο Πάνος Καμμένος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα ζητήσει από τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Εντονα συζητείται στους ΑΝ.ΕΛ. το σενάριο την ανακοίνωση της αποχώρησης από την κυβέρνηση λόγω Πρεσπών να ακολουθήσουν ο κυβερνητικός ανασχηματισμός και στη συνέχεια η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Τη δική του σημασία έχει εξάλλου ο χθεσινός αποχαιρετισμός των στρατηγών στο Πεντάγωνο από τον κ. Καμμένο, σημειώνοντας πως «είναι η τελευταία φορά που είμαι εδώ ως υπουργός. Θα πράξω αυτό που πρέπει».

----

«Να φύγουν και οι υπουργοί»

Για το κρίσιμο σημερινό ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου μίλησε χθες ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Θόδωρος Toσουνίδης. «Ο πρωθυπουργός είχε δώσει χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά συντόμευσε τους χρόνους. Αυτή η συντόμευση χρόνου πρέπει να συζητηθεί μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου» σημείωσε.

Χαρακτήρισε δεδομένη την αποχώρηση Καμμένου και θεώρησε ότι αυτό πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι των ΑΝ.ΕΛ., καθώς με απόφαση του προέδρου του κόμματος μπήκαν στην κυβέρνηση. «Η συνύπαρξη και συγκυβέρνηση ορίζεται και από τους δύο μετέχοντες, δεν είναι μοναδική ευθύνη και βάρος των ΑΝ.ΕΛ.» τόνισε.

Σε σκληρή γραμμή εμφανίστηκε και ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης: «Ο Πάνος Καμμένος το έχει πει, φεύγουμε. Αυτό τι σημαίνει; Παύουμε να είμαστε ο κυβερνητικός εταίρος, δεν υπάρχει πλειοψηφία, δεν δίνουμε εμπιστοσύνη» τόνισε και έστειλε επί της ουσίας μήνυμα και στους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. οι οποίοι μετέχουν στην κυβέρνηση. Οπως είπε, ο κ. Καμμένος τούς έκανε υπουργούς και επομένως θα πρέπει να αφήσουν την υπουργική καρέκλα, αν λάβουν τέτοια εντολή.

Μία εξ αυτών, πάντως, η Μαρίνα Xρυσοβελώνη, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί αν τελικά επέλθει το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., παρά μόνο αν της το ζητήσει ο κ. Τσίπρας. Οσο για τις τελικές της αποφάσεις, όπως είπε, θα τις λάβει όταν θα έχει πλήρη εικόνα για το τελικό κείμενο των αλλαγών που θα περάσουν από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Τόνισε δε ότι διαφωνεί με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στη σύνθετη ονομασία, αλλά δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι υπάρχουν και θετικά σημεία και ότι σίγουρα αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι στο παρελθόν.

----

«Σίγουροι» δηλώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ για το 151 +

Τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση έχει τις απαραίτητες 151 ψήφους τόσο για το Σκοπιανό όσο και για οποιαδήποτε άλλη κρίσιμη ψηφοφορία διατρανώνουν, όπου βρεθούν και όπου σταθούν, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νίκο Παππά μάλιστα να πλέκει το εγκώμιο του Πάνου Καμμένου, κάνοντας λόγο για κρυστάλλινη και ειλικρινή σχέση μεταξύ του υπουργού Αμυνας και του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Παππάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ΑΝ.ΕΛ. δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση, αλλά θα καταψηφίσουν τη «συμφωνία της λίμνης», επιρρίπτοντας ευθύνες στην αντιπολίτευση για δημιουργία κλίματος πόλωσης. «Είχαμε άψογη συνεργασία» είπε για τον κ. Καμμένο, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι οι δρόμοι τους θα χωρίσουν τον Σεπτέμβριο του 2019. Απαρατήρητο, πάντως, δεν πέρασε το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συνέντευξη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής αναρτήθηκε και σε διαδικτυακό ιστότοπο, ο οποίος φέρεται ότι απηχεί απόψεις του κ. Καμμένου.

Εν τω μεταξύ, σήματα αισιοδοξίας επιχείρησε να εκπέμψει και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας «πλέον απίθανο» το σενάριο των πρόωρων εκλογών. «Η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής και θα συνεχίσει σε αυτή τη συνθήκη έως το τέλος της τετραετίας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ και ο Νίκος Ξυδάκης υποστήριξε ότι υπάρχουν πάνω από 150 βουλευτές που θα πουν το «ναι» στο Σκοπιανό.

----

Επιμένει η ΝΔ στα σενάρια «συναλλαγής»

Γραμμή απαξίωσης της αναγγελίας Τσίπρα για ψήφο εμπιστοσύνης μετά το «διαζύγιο» με τον Πάνο Καμμένο ακολουθεί η Ν.Δ., εμμένοντας στα περί συναλλαγής για να πιέσει βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Πηγές της Ν.Δ. μάλιστα έθεταν το ερώτημα ποιοι θα είναι ο 150ός και ο 151ος βουλευτής που θα δεχτούν να γίνουν σανίδα σωτηρίας μιας «κυβέρνησης-κουρελού», καθώς θεωρούν ότι ένα μέρος των βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ. καθώς και η Κατερίνα Παπακώστα θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

«Είναι νόμιμο και ηθικό να συνεχίσει να κυβερνά ο Αλέξης Τσίπρας, ως σκορποχώρι με ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι έχουν ντιλάρει μαζί του για την υπουργική καρέκλα [...] και επειδή έχουν αβέβαιο πολιτικό μέλλον;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Αμυνας της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας.

«Ποιοι είναι»

«Πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι οι βουλευτές οι οποίοι δίνουν τη νέα πλειοψηφία στον κ. Τσίπρα. Ετσι, να μπορούμε να καταλάβουμε κι εμείς τι είναι εκείνο που τους οδήγησε και είδαν το φως το αληθινό, ενώ τέσσερα χρόνια ήταν στην αντιπολίτευση» επανέλαβε από την πλευρά της η Μαρία Σπυράκη, που προχθές είχε αφήσει υπονοούμενα για εξαγορά βουλευτών της αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι εκλογές είναι αναγκαίες και έπρεπε να γίνουν χθες!» ανέφερε από τη μεριά του ο Σταύρος Καλαφάτης. Την ίδια στιγμή, ο Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε ότι «όποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα αυτομάτως ψηφίζει “ναι” στη Συμφωνία των Πρεσπών και αντίστροφα», ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης σημείωσε με νόημα ότι είναι στο χέρι του Σταύρου Θεοδωράκη πια το αν θα ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι «ο κ. Τσίπρας έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία των βουλευτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών και έχει φέρει τον κ. Καμμένο σε απόγνωση».

----

Κάθε βουλευτής και άλλη... άποψη στο Ποτάμι!

Με πολλαπλές όψεις συνεχίζει να πολιτεύεται το... ξεραμένο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, που βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διάλυση, προκειμένου να περάσει η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, αλλά και να καταφέρει να επιβιώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σπύρος Λυκούδης, εκ των θετικά διακείμενων στη συμφωνία, υποστηρίζει τώρα πως ο ίδιος δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης «όποτε κι αν τη ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος εμφανίστηκε θετικός στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με το σκεπτικό ότι αυτό είναι προαπαιτούμενο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η παντελής απουσία ενιαίας γραμμής στη Σεβαστουπόλεως επιβεβαιώνεται και με τις νέες δηλώσεις του Γιώργου Αμυρά, ο οποίος υποστήριξε πως «όποιος ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ψηφίζει κυβέρνηση», στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμα προς τους συναδέλφους του στο Ποτάμι που θα ψηφίσουν υπέρ.

Οσο για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, που φημολογείται ότι βρίσκεται κοντά στο να στηρίξει την κυβέρνηση, μια ανακοίνωση από τη ΔΗΜ.ΑΡ. ήρθε για να διαψεύσει κατηγορηματικά τα σενάρια. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ αναφορικά με το ποια στάση θα τηρηθεί στο Σκοπιανό, αυτό θα αποφασιστεί στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ.

Keywords
συριζα, καμμενος, αλέξης τσίπρας, το φως, ντορα μπακογιαννη, τσιπρας, βουλη, ψηφοδελτια, σημαίνει, ΠΓΔΜ, σκοπια, ψηφοφορία, ξυδάκης, νεα δημοκρατια, νέα, φως, εκλογες, αδωνις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, κικιλιας, σταση εργασιας, ανασχηματισμος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, ανεξαρτητοι ελληνες, εκλογες 2012, σταυροι, λευτερης πανταζης, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, βημα, σηματα, σημερινη, φως, ωρα, αδωνις, αψογη, βρισκεται, γεγονος, δηλωσεις, δικη, δωσει, ειπε, υπαρχει, επρεπε, ευθυνη, ιδια, ηθικο, εικονα, κυβερνηση, κειμενο, λογο, μαξιμου, μηκος, μηκος κυματος, μαρια, νικο, νοημα, ντορα, ξυδάκης, πειθαρχια, ραντεβου, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, τι ειναι, το φως, φορα, χερι, ψηφοφορία, δημητρης, κωστας, οψεις, πηγες, πληροφοριες, σπυρος, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα