Αδελφοποιούνται Πόντιοι και Βλάχοι!

Αδελφοποιούνται Πόντιοι και Βλάχοι!10.01.2019Πρόσωπα

Οι δύο ομοσπονδίες και συνοδοιπόροι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στις 19 Ιανουαρίου, στο Βελλίδειο

Ρεπορτάζ
Μαρία Μαθιοπούλου

Συνοδοιπόροι θα είναι στο εξής Πόντιοι και Βλάχοι, που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους, να προωθήσουν δυναμικότερα τα αιτήματά τους και να κάνουν γνωστή σε περισσότερο κόσμο την ιστορία τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών

Συλλόγων Βλάχων θα υπογράψουν σύμφωνο αδελφοποίησης, στο πλαίσιο μεγάλης εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης».

«Δεν πήραμε την απόφαση από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι μια ιδέα που γεννήθηκε πριν από δύο χρόνια. Παρακολουθούσαμε τις δράσεις των Βλάχων στο πλαίσιο της φιλίας και της αλληλεγγύης, και διαπιστώσαμε ότι είναι κι εκείνοι μια μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα, με τη δική τους ιστορία, που δεν είναι γνωστή σε πολύ κόσμο, όπως μπορεί και η δική μας να μην είναι σε αυτούς» λέει στη «δημοκρατία» η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου.

Σύμφωνα με την ίδια, μόνο μέσω της συνεργασίας μπορεί να συνεχιστούν οι αγώνες για τη διατήρηση της παράδοσης και της εθνικής κληρονομιάς μας, ενώ έτσι δίνεται και ένα κίνητρο στους νέους ανθρώπους για τη συνέχιση των εθίμων. Η δε υπόθεση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων προωθείται με τέτοιες δράσεις, ώστε κατά την κυρία Σαχινίδου θα επιδιωχθούν επαφές και με άλλα σωματεία.

Από την πλευρά του, ο α΄ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Γιάννης Μπατζοτάσιος τονίζει χαρακτηριστικά: «Η αδελφοποίηση αυτή είναι η συνειδησιακή αποδοχή ότι οι Πόντιοι είναι δίπλα μας 100 χρόνια, είναι συγγενείς και γείτονές μας». Ο ίδιος εξηγεί ότι υπάρχουν χιλιάδες κοινοί γάμοι μεταξύ Βλάχων και Ποντίων, και τα παιδιά που γεννιούνται πρέπει να ξέρουν την ιστορία και τις παραδόσεις και των δύο πλευρών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υπάρξουν χορευτικά δρώμενα, με 2.500 χορευτές να δίνουν το «παρών», οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τους Μωμόγερους και τα Ραγκουτσάρια, ενώ στο τέλος Πόντιοι και Βλάχοι θα χορέψουν τον ποντιακό χορό Ομάλ, έναν κοινό χορό φιλίας, που θα σηματοδοτήσει την αλληλεγγύη μεταξύ τους. Θα κοπεί επίσης κοινή βασιλόπιτα, ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με βλάχικο γλέντι.

Keywords
Τυχαία Θέματα