Την αμερικανική οπλική υπεροχή «απειλεί» η Κίνα

Την αμερικανική οπλική υπεροχή «απειλεί» η Κίνα18.01.2019Ειδήσεις

Το Πεκίνο θα επενδύσει σε νανοτεχνολογία και αντιδορυφόρους

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Η «τρελή» κούρσα της Κίνας για την απόκτηση οπλικών συστημάτων με τεχνολογία αιχμής, προκειμένου να καθιερωθεί ως στρατιωτική δύναμη διεθνούς εμβέλειας, προκαλεί πλέον ιδιαίτερη ανησυχία στις ΗΠΑ, καθώς απειλείται η στρατιωτική υπεροχή τους.

Η πρώτη δημόσια αναφορά της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA - Defence

Intelligence Agency) που αφορά τις αμυντικές δυνατότητες της Κίνας αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ανησυχία κύκλων της αμερικανικής κυβέρνησης ότι οι ΗΠΑ δεν κινούνται αρκετά γρήγορα για να ανταποκριθούν στην ταχύτατη στρατιωτική άνοδο του Πεκίνου, που επιδιώκει να επιβληθεί στους συμμάχους της Ουάσινγκτον στον Ειρηνικό.

Οπως επισημαίνει το ρεπορτάζ της «Washington Post» που αναφέρεται στην έκθεση της υπηρεσίας του Αμερικανικού Πενταγώνου, η συγκεκριμένη αξιολόγηση έρχεται την ώρα που οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαδικασία αναδιαμόρφωσης, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δυνάμεις μεγάλων χωρών, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Με κάθε μέσο

Η έκθεση της DIA δίνει έμφαση στην ευρύτερη στρατηγική του Πεκίνου, το οποίο από τη μία έχει αυξήσει θεαματικά τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας και από την άλλη στοχεύει στην απόκτηση τεχνολογίας «με κάθε δυνατό μέσο» προκειμένου να εκσυγχρονίσει τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις. Στην αναφορά της υπηρεσίας του Πενταγώνου υποστηρίζεται ότι ο κινεζικός στρατός βρίσκεται «στα πρόθυρα της απόκτησης κάποιων εκ των πιο σύγχρονων οπλικών συστημάτων στον κόσμο»!

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι δύο τομείς όπου η Κίνα ενδεχομένως να αποκτά προβάδισμα έναντι των ΗΠΑ είναι τα υπερηχητικά οχήματα και οι πύραυλοι μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.

Επιπλέον, σύμφωνα με την DIA, το Πεκίνο αναπτύσσει δυνατότητες επίθεσης και παρεμβολών σε δορυφόρους, ειδικά μετά τη δοκιμή ενός αντιδορυφορικού πυραυλικού συστήματος το 2014, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιεί έρευνες και πιθανότατα αναπτύσσει αντιδορυφορικά λέιζερ.

Ακόμη, η Κίνα εκσυγχρονίζει τη βάση της αμυντικής βιομηχανίας της με σκοπό την παροχή τεχνολογιών αιχμής στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και την πώλησή τους σε άλλους. Οι τομείς στους οποίους δίνει έμφαση είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι, η νανοτεχνολογία, οι κβαντικές τηλεπικοινωνίες, η τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα συστήματα και η ρομποτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα