Παράταση ώστε να βρουν «κοινό τόπο» για το Brexit

Παράταση ώστε να βρουν «κοινό τόπο» για το Brexit18.01.2019Ειδήσεις

Εως 29 Ιανουαρίου οι Βρετανοί βουλευτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο ώστε να ψηφιστεί μια κοινή πρόταση

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Ολιγοήμερη παράταση κέρδισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, καθώς το βρετανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει και θα ψηφίσει για το «plan B» στις 29 Ιανουαρίου, ενώ η πρωθυπουργός θα εισηγηθεί τη Δευτέρα μια πρόταση για τα επόμενα βήματά της.

Πάντως η Μέι τήρησε τη δέσμευσή της να αρχίσει τις διακομματικές συνομιλίες προκειμένου να βρεθεί

ένας συμβιβασμός για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. και ήδη έχει πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων της ίδιας και στελεχών της κυβέρνησής της με αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και με ομάδες βουλευτών που εκφράζονται υπέρ ή κατά του Brexit. Μάλιστα, για τον λόγο αυτόν η πρωθυπουργός δεν θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που θα διεξαχθεί το διάστημα 21-25 Ιανουαρίου στην Ελβετία.

Ισως έχουν ρόλο

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ένοικος της Ντάουνιγκ Στριτ προσπαθεί να καθησυχάσει τους Leavers και, από την άλλη, να δημιουργήσει την αίσθηση στους Remainers και στην αντιπολίτευση ότι οι ιδέες τους ίσως έχουν κάποιο ρόλο στη διαδικασία.

Οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές πάντως εκφράζουν την πεποίθηση ότι η πρωθυπουργός δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε πρόταση για τελωνειακή ένωση, καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε τη διαμάχη που ήδη υπάρχει στο κόμμα της.

Την ίδια ώρα ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής των Εργατικών, με επιστολή προς τους βουλευτές του ζήτησε να μη συμμετέχουν στις συνομιλίες που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, μέχρι να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία, ενώ την ίδια στάση τηρεί και ο ίδιος. «Φαίνεται να είναι έτοιμη να οδηγήσει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού» δήλωσε.Μπλερ:

Αναπόφευκτη η καθυστέρηση

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ εκτίμησε πως μια καθυστέρηση του Brexit είναι πλέον αναπόφευκτη, ενώ η εκπρόσωπος της Μέι σημείωσε πως η Βρετανία δεν έχει θίξει στην Ε.Ε. την ιδέα μιας παράτασης της περιόδου που προβλέπεται από το άρθρο 50.

Ενδιαφέροντα, πάντως, είναι και τα στοιχεία που προέκυψαν από δημοσκόπηση της YouGov, όπως ότι η Βρετανία θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. σε ποσοστό 56%, έναντι 44% υπέρ του Brexit, στην περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος. Το Παρίσι και το Βερολίνο, τέλος, προετοιμάζονται για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, σενάριο για το οποίο ο Χάικο Μάας δήλωσε πως η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα