Θεία λειτουργία και μνημόσυνο για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Θεία λειτουργία και μνημόσυνο για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο29.01.2019Ρεπορτάζ

Εντεκα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και μερικά από τα πνευματικά του τέκνα τέλεσαν θεία λειτουργία και μνημόσυνο στη μνήμη του αγαπητού πνευματικού ηγέτη στον ναό του πρώτου κοιμητηρίου Αθηνών

Επιβλητική παρουσία, πληθωρική προσωπικότητα, δυναμικός χαρακτήρας ο Χριστόδουλος, ενώ οι πύρινοι λόγοι του επανακαθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την εκκλησιαστική παρουσία του

στη δημόσια σφαίρα.

Η εκκλησιαστική κληρονομιά του ακόμα και σήμερα, 11 χρόνια από την κοίμησή του, βαραίνει ως σκιά τα βήματα των διαδόχων του, ενώ η έντονη προσωπικότητά του, οι απόψεις και οι σκέψεις του αποτελούν σημείο αναφοράς για κληρικούς και λαϊκούς.

Στη θεία λειτουργία για τα 11 χρόνια από την κοίμηση του Χριστοδούλου προεξήρχε ο μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ και συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Σερρών κ. Θεολόγος, ενώ συμπροσευχόμενος συμμετείχε στο μνημόσυνο ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος. Ο μητροπολίτης Καισαριανής στην ομιλία του έκανε λόγο για την ξεχωριστή προσωπικότητα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Παρόντες ήταν και πολλοί κληρικοί που υπηρέτησαν στο πλευρό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, αλλά και λαϊκοί συνεργάτες του.

Εκατοντάδες, όμως, ήταν και οι απλοί άνθρωποι που παρέστησαν για να αποτίσουν τον δικό τους προσωπικό φόρο τιμής στην πληθωρική προσωπικότητα του μακαριστού, συμβολικά με ένα λουλούδι. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, ο οποίος είναι διαρκώς ένας δροσερός ολάνθιστος κήπος με τη φροντίδα της κυρίας Μαρίας, η οποία αφοσιώθηκε σε έναν σκοπό, να φροντίζει, αφιλοκερδώς, το μνήμα του μακαριστού Χριστοδούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα