Παρέλυσε η χώρα από τα μπλόκα των τρακτέρ

Παρέλυσε η χώρα από τα μπλόκα των τρακτέρ29.01.2019Περιφέρεια

Οι αγρότες ζητούν φθηνό πετρέλαιο, μείωση των εισφορών, συντάξεις αξιοπρέπειας και αύξηση του ακατάσχετου χρηματικού ορίου

Aγρίεψαν οι αγρότες, που χθες, πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων και των μπλόκων τους, «με το καλημέρα σας» έκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης

και στα δύο ρεύματα στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων Ρίζος Μαρούδας, «το μπλόκο της Νίκαιας μπορεί να δώσει δυναμική στον αγώνα των αγροτών». Εστειλε μάλιστα τους χαιρετισμούς του σε όλους τους αγρότες που συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα.

Από χθες το πρωί τα μπλόκα άρχισαν να στήνονται το ένα μετά το άλλο! Το πρωί οι αγρότες έδωσαν το σύνθημα της έναρξης των κινητοποιήσεών τους με συγκέντρωση των τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, στην Ημαθία.

Κινητοποιήσεις άρχισαν και οι αγρότες του νομού Σερρών. Στις 4 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν τους αγώνες τους οι αγρότες της Καστοριάς, όπως αποφάσισε η επιτροπή μπλόκων του νομού. Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνει συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής έξω από το κτίριο της αντιπεριφέρειας και επίσκεψη αντιπροσωπίας στο πολιτικό γραφείο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπίας Τελιγιορίδου, με την οποία θα επιδιώξουν να συναντηθούν.

Συλλαλητήρια

Στους δρόμους βγήκαν και οι αγρότες της Αργολίδας, της Ηλείας, του Αιγίου και της Πιερίας. Κινητοποιήσεις υπήρξαν και στην Κρήτη, όπου χθες Δευτέρα διοργανώθηκε αγροτικό συλλαλητήριο.

Τα βασικά αιτήματα-διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων είναι, μεταξύ άλλων, η θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, η άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, η μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, η μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, η κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, και η κατάργηση των χαρατσιών.

Οι αγρότες ζητούν επίσης κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου και συντάξεις αξιοπρέπειας. Διεκδικούν, τέλος, να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο και να μη γίνει καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα